Smugkig på det nye rådhus: Se alle billederne

Nyt rådhus: Den 13. februar har det nye rådhus i Høje-Taastrup første åbningsdag. Få et smugkig på huset her.

Smugkig på det nye rådhus: Se alle billederne

Høje-Taastrups nye rådhus set udefra. Det åbner den 13. februar. Adressen er Rådhusstræde 1. Et andet pejlemærke er det hjørne af City 2, hvor Føtex ligger, som er nabo til bygningen. Foto: Kim Rasmussen

Høje-Taastrup: Borgernes Hus.

En hjemlig arbejdsplads.

Bæredygtighed.

Fleksibilitet.

Dette er nogle af nøgleordene, der har været omdrejningspunktet i udformningen af den ni etagers nye rådhusbygning beliggende i den nye bydel Høje Taastrup C. Rådhuset har første åbningsdag for borgerne den 13. februar 2023.

For selvom bygningen virker større end det nuværende rådhus, forholder det sig faktisk modsat: Det nye rådhus er 8.600 kvadratmeter fordelt på ni etager, mens det gamle rådhus på Bygaden er 16.000 kvadratmeter fordelt på to etager.

De nye rådhus er 8.600 kvadratmeter fordelt på ni etager. Foto: Kim Rasmussen

– Vi glæder os rigtig meget både til at flytte ind og til at byde borgerne velkomne. Det er tænkt som borgernes hus. Hele husets opbygning betyder adfærdsændringer for personalet, og det skal vi øve os på, siger Lars Holte, der er kommunaldirektør i Høje-Taastrup Kommune.

I stueetagen og på 1. sal i det nye rådhus er der mere eller mindre frit tilgængeligt for borgerne med indgang både fra syd og nord.

En uges tid før ibrugtagningen af rådhuset er der fortsat papkasser og opstabling af ting i atrium-rummet i stueetagen. Men det er her, at borgerservice vil være. Foto: Kim Rasmussen
Et eksempel på de mødelokaler, som borgerne kommer til at stifte bekendtskab med i stueetagen. Foto: Kim Rasmussen

Her flytter borgerservice ind i stueetagen med modtagelsesareal i et atrium-rum med mange tilstødene mødelokaler ved siden af. Ligesom man finder den nye byrådssal i stueetagen.

Et smugkig på den nye byrådssal, der er godkendt til at rumme 350 mennesker. I højre side af billedet vil der blive opsat et buet bord til byrådsmedlemmerne. De runde lamper, man ser på bagvæggen over vægmotiverne, har før hængt i gangene på det gamle rådhus, men er blevet istandsat og samlet her i den nye byrådssal – ved et tilfælde er der 21 ligesom antallet af byrådsmedlemmer i kommunen. Foto: Kim Rasmussen

Med en trappe eller med husets vareelevator kan man uden adgangskort komme helt til toppen af bygningen og nyde udsigten udenfor.

I februarvejret er der vældigt blæsende på toppen, men udsigten over byen fornægter sig ikke. Og den udsigt strækker sig, så man i horisonten kan se Køge Bugt.

Kun to personer får eget kontor

2. sal og opefter til og med 8. sal er forbeholdt personalet, og her skal man have adgangskort for at komme hen.

Borgmesterkontoret og direktionen kommer til at bo på 7. sal, og ovenover på 8. sal er noget af det helligste på en arbejdsplads, nemlig kantinen og det dertil hørende køkken. Netop køkkenpersonalet får langt mere plads at boltre sig på, end de har på det gamle rådhus.

I dette rum på 7. sal får borgmesteren sit eget kontor. Foto: Kim Rasmussen

Og apropos kontor – så er der kun to personer, der får deres eget faste kontor med en dør, der kan lukkes – og det er borgmesteren og køkkenchefen. I sidstnævnte tilfælde er det et spørgsmål om at overholde sundhedsmyndighedernes retningslinjer i forhold til et område, hvor der produceres mad.

Genbrug, fleksibilitet og hjemlighed

Hjemligheden på den kommunale arbejdsplads er blandt andet opnået ved valg af farver og differentieringen af møbler på de enkelte etager, som medarbejderne selv har været med til at bestemme. Mellem 15 og 20 procent af møblerne er genbrug fra det gamle rådhus.

Fleksibiliteten ses ved, at man i kommunen har analyseret sig frem til, at det langt fra er alle ansatte på rådhuset, der arbejder der fysisk hver dag – og derfor behøver en fast plads.

Derfor præges kontoretagerne af åbne rum med arbejdsstationer, og mange forskelligartede mødelokaler – der har alle størrelser fra de helt små telefonboksstørrelser – Jeps, disse rum ligner grønne telefonbokse – til det største møderum med plads til 50 personer.

Kort om det nye rådhus

Byggeri: 8 etager + tagterrasse og kælder

Areal: ca. 8.600 m2 + ca. 980 m2 kælder

Grundareal: ca. 5.650 m2

Arkitekter: PLH Arkitekter og ALL

Entreprenør: Nordstern (tidligere CASA A/S)

Bygherrerådgiver: Moe

Indretning: mtre Arkitekter

Møbler – hovedleverandører: Holmris B8 og Højer Møbler

AV-udstyr: ATEA

Budget: 291,5 mio. kr. Heraf kontraktsum til entreprenør 194 mio. kr., resten til bygherrerådgivning og bygherreleverancer (møbler, IT, kantinekøkken osv.).

Bæredygtighed:

Der er anvendt genanvendt beton fra Taastrupgård til fundamentet – dermed undgår man at grave uerstattelige råstoffer op af jorden. Det har været et pionerprojekt i samarbejde med aktører i byggebranchen.

Overskudsjorden fra rådhusbyggeriet er brugt ved byggeriet af Børne- og Kulturhuset.

Bygningen bliver DGNB-certificeret til guldniveau.

Kilde: Høje-Taastrup Kommune

Bæredygtighed på flere måder

Hvad bæredygtigheden angår har bygningen opnået en guld-certificering efter en international bæredygtigheds-standard kaldet DGNB (der står for Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen, red).

Der er solceller på taget af byrådssalen i stueetagen og helt oppe på toppen af bygningen. Alle træflader inde og ude er lavet af bambus, cementen i fundamentet indeholder knuste mursten fra Taastrupgaard, og så styres indeklimaet af et såkaldt CTS-anlæg.

I løbet af resten af 2023 vil der på udvalgte lørdage være rundvisninger på det nye rådhus. Det vil kommunen oplyse mere om, når datoerne er fundet. En egentlig housewarming vil først finde sted tættere på sommerferien, når vejret er varmere.

Første mulighed for at opleve en begivenhed på rådhuset bliver byrådsmødet den 15. februar.

Har du et tip?

Har du et tip eller en god historie, er du velkommen til at kontakte mig på lisbeth.jansen@sn.dk eller redaktionen på taastrup.red@sn.dk

Deltag i Facebook-debatten

Klik dig ind her på Lokalavisen Taastrups Facebook-side og deltag i debatten og få daglige, friske nyheder fra dit nærområde.