I forbindelse med, at der den 25. januar 2023 for sidste gang afholdes byrådsmøde i den nuværende byrådssal på Bygaden 2, har en stribe af de siddende byrådsmedlemmer svaret på et par spørgsmål om deres største oplevelser i den sal, de snart skifter ud med en ny på Rådhusstræde 1.
Her er det Emil Viskum (EL), der fortæller.
Emil Viskum er 41 år og repræsenterer Enhedslisten. Har været medlem af byrådet i Høje-Taastrup siden 2018, hvor han som sit partis 1. suppleant først vikarierede og siden formelt blev indsat som fast byrådsmedlem.
Hvad er den sjoveste oplevelse, du har haft i byrådssalen som lokalpolitiker?
– På en ulideligt varm sommerdag, hvor der var byrådsmøde om aftenen, var jeg lidt i tøjkrise, da jeg aldrig havde set nogen med shorts på i byrådssalen. Jeg var faktisk helt i tvivl, om det var en uskreven regel, at man ikke havde shorts på i salen. Men jeg tog chancen og mødte op til byrådsmødet iført shorts som eneste politiker. På lige netop det møde havde spejderne valgt at møde op til byrådsmødet i fuld uniform inklusiv shorts, og pludselig var jeg ikke den eneste, der havde shorts på til det byrådsmøde.
Har du et tip?
Har du et tip eller en god historie, er du velkommen til at kontakte mig på lisbeth.jansen@sn.dk eller redaktionen på taastrup.red@sn.dk
Hvilken debat har været den fedeste og hvorfor?
– Tilbage i april 2018 var der en sag på dagsordenen om evaluering af folkeskolereformen. Jeg syntes, at man inddragede de centrale aktører for lidt, når man i byrådet udviklede skolepolitik, og jeg stillede derfor ændringsforslag om, at alle – både forældre, elever og pædagogisk personale – skulle høres på alle områder i forbindelse med evalueringen. Jeg var ekstremt nervøs, da det var mit første byrådsmøde nogensinde, og da jeg syntes, det var en meget vigtig sag. Da jeg havde holdt mit indlæg og stillet mit ændringsforslag, lød der en klapsalve fra tilskuerpladserne fra de faglige organisationer, som var mødt op til byrådsmødet – noget der meget sjældent sker. De fortalte mig, at jeg havde fat i en vigtig sag, og siden har inddragelse af fagpersoner været et pejlemærke for mig i byrådsarbejdet.

Hvad er den vigtigste lokalpolitiske beslutning, du har været med til at træffe i din tid ved byrådsbordet?
– Kort efter, jeg var startet i byrådet, var der en sag i økonomiudvalget omkring en henvendelse fra AnsvarligFremtid, som opfordrede Høje-Taastrup Kommune til at stoppe med at investere i fossile brændstoffer. Her oplevede jeg, hvordan et grundigt udvalgsarbejde kan være med til at samle flertal om en vigtig sag. Jeg var stolt, da et samlet byråd vedtog, at vores kapitalforvaltere ikke skulle investere i fossile brændstoffer. Der skal gang i den grønne omstilling, hvis vores børn og børnebørn skal vokse op i verden med samme tryghed, som jeg selv er vokset op i, og her har alle et ansvar – også kommunerne – og derfor var det så vigtig en beslutning.
Giv et eksempel på et for dig mindeværdigt/stort øjeblik i byrådssalen. Hvorfor var netop dét mindeværdigt for dig?
– Det var et mindeværdigt øjeblik, da Erik Larsen, formanden for ejerforeningen Taastrup Have, sidste år den 17. maj overrakte Michael Ziegler underskriftindsamlingen på 571 underskrifter mod den tåbelige sivevej ved Selsmosen. Specielt nu, hvor der snart skal tages en endelig beslutning, i forhold til om der skal brage biler igennem Selsmosen, er det vigtigt at mindes den folkelige modstand, der var og er mod den såkaldte sivevej. Også politikerne i byrådet bør mindes om, at de alle lovede at lytte til, hvad borgerne sagde, og til de høringssvar, der vil komme. I skrivende stund har mere end 700 skrevet under mod den såkaldte sivevej, og jeg håber inderligt, at den 17. maj 2022 bliver beviset på, at byrådet lytter til de borgere og beboere, der bliver ramt af de beslutninger, som bliver taget i byrådssalen.
Deltag i Facebook-debatten
Klik dig ind her på Lokalavisen Taastrups Facebook-side og deltag i debatten og få daglige, friske nyheder fra dit nærområde.