Producerer du produkter, som efter endt levetid bliver til affald? Så får du nok travlt
Du har måske også hørt om buzzwords som cirkulær økonomi og cirkulære forretningsmodeller og har en opfattelse af hvad det er og ikke er – men alle virksomheder der producerer fysiske produkter SKAL vide hvad der er, og hvordan vi bliver mere cirkulære.
Ikke kun fordi det er godt for klima og miljø, og dermed os mennesker, men fordi der kommer en lang række krav fra EU. Du skal som virksomhedsejer og leder allerede nu sikre din virksomhed og fremtidige forretning.
Det handler nemlig om at materialer og produkter indgår i kredsløb, hvor de genbruges flere gange uden at ressourcer går tabt.
Kravene fra EU
EU har identificeret en række problemer, som vores overforbrug skaber og ønsker at øge virksomhedernes ansvar, gennem regulering – et af disse er Ecodesign for Sustainable Products Regulation, også kaldet ESPR.
Formålet er, at få virksomhederne til at designe mere bæredygtige og cirkulære produkter. Vi skal stoppe med at destruere usolgte forbrugervarer, fremme indkøb af mere bæredygtige produkter og hjælpe virksomheder og forbrugere, til at træffe mere informerede beslutninger.
Vi kasserer 11,3 kilo tekstiler hvert år – per person
Ifølge EU kasserer vi 11,3 kilo tøj per person om året, men faktisk mener 88 procent af alle europæere, at tøj bør fremstilles til at holde længere.
Vores tekstilforbrug alene i Europa, har den fjerde største indvirkning på klima og miljø – efter fødevarer, boliger og mobilitet. Det er selvfølgelig et uholdbart forbrug, som nu gør at virksomhederne skal tænke cirkulært i deres forretning.
Hvad skal du gøre som virksomhedsejer og leder
Som virksomhed skal man holde øje med kravene i regulativet, de omhandler nemlig produkters holdbarhed, genbrugelighed, opgraderingsmuligheder og reparationsmuligheder.
Der stilles blandt andet oplysningskrav, som skal sikre, at virksomheder og forbrugere kan lave flere bæredygtige indkøb.
Derfor skal man som virksomhed undersøge materialer, der kan hæmme cirkulariteten og se om der kan bruges genanvendte materialer, genfremstilling og genanvendelse. Her vil mange virksomheder skulle re-designe deres produkter og gentænke produktion og materialebrug.
Fremtidens vinder-virksomhed
Det vil i sidste ende være sværere at drive virksomhed med en lineær forretningsmodel og formålet er, at virksomheder i EU bliver cirkulære – som dermed skal give gevinst for klima og miljø, men også styrke virksomhedernes forretningsmodeller og fremtidssikre dem.
Er du nysgerrig på vores samfund?
..men gider du heller ikke læse erhvervsnyheder så knastørre, at selv dit kladdehæfte fra 5.b virker forståeligt?
Så er det her en podcast til dig: Erhverv og Samfund
Din hverdag bliver hele tiden påvirket af erhvervslivet. Det handler både om grøn omstilling, stress, fremtidsteknologi, ligestilling, dit nærmiljø og meget mere. Derfor er erhvervstendenser et vigtigt emne for os alle.
Jeg, Marlene Kongsted, er din vært, og jeg vil altid gerne høre fra dig, hvis du har feedback eller forslag til emner på Marlene.Kongsted@sn.dk