– På nuværende tidspunkt er det så sølle. Det er meget begrænset, hvad vi laver sammen. Det er meget ensomt. Vi sidder sammen. Fjernsynet kører. Vi taler ikke. Jeg skal ikke bevæge mig ud af rummet, så er han der. Så opsøger han mig.
Sådan satte Grethe Nickelsen fra Taastrup ord på en lillebitte flig af livet som ægtefælle til et menneske med demens i en artikel på sn.dk i februar. Grethe Nickelsen bruger alle sine vågne timer på at passe sin Alzheimer-ramte mand, som ikke kan være alene. Men hvem passer på hende og andre som hende?
Denne problematik blev der kastet lidt lys over på et møde den 3. marts i Høje-Taastrup.
Glad for at pårørende satte ord på
– Personligt er jeg glad for, at de pårørende til vores demensramte borgere har følt sig trygge nok til at åbne op og fortælle Thomas (socialdemokrat og byrådsmedlem Thomas Bak, red.) og jeg om deres hverdag. Det er svært at sætte sig ind i, hvis ikke man selv har haft demens inde på livet, præcis hvor stressende og vanskelig dagligdagen er med demens, siger byrådsmedlem Jeanette Ingemann (K), der er formand for ældre- og sundhedsudvalget i Høje-Taastrup Kommune.
Den 3. marts var hun og udvalgskollegaen Thomas Bak (S) deltagere på et møde med omkring 25 lokale pårørende til mennesker med demens.

Budskab modtaget
Budskabet er noteret af begge politikere: De pårørende efterspørger mere aflastning, hvor de hjemmeboende demensramte i nogle timer er uden for eget hjem i dagtimerne. Allerhelst en udvidelse af det roste dagcentertilbud, der eksisterer i Høje-Taastrup i Anemonen på Balderbo Plejehjem, hvor der hver dag er plads til 12 hjemmeboende personer med demens.
Har du et tip?
Har du et tip eller en god historie, er du velkommen til at kontakte mig på lisbeth.jansen@sn.dk eller redaktionen på taastrup.red@sn.dk
Jeanette Ingemann kan dog endnu ikke love noget håndfast.
– Økonomisk står vi ikke sindssygt godt i forhold til det her. Der er ikke umiddelbart nogen lavthængende frugter, vi kan gøre brug af, og aflastning medfører jo ressourcer i form af medarbejdere, siger hun.
Men emnet vil blive drøftet på et af de førstkommende udvalgsmøder.
De pårørende er en uundværlig ressource, og de er ofte selv fra den ældre generation og står måske med skavanker eller sygdom på egen krop. Hvis ikke vi passer på dem, så ser vi ind i et scenarie, vi heller ikke kan være i.
Jeanette Ingemann (K), formand for ældre- og sundhedsudvalget i Høje-taastrup
– Det bliver ikke i morgen, der kommer en løsning. Men nu starter vi med en temadrøftelse i ældre- og sundhedsudvalget her i foråret, og det skulle undre mig, hvis ikke der kommer en budgetblok ud af det, siger Jeanette Ingemann med henvisning til, at det vil være et af de emner, som udvalget tager med i budgetforhandlingerne efter sommerferien.
Den såkaldte budgetblok vil afdække den økonomiske side, konsekvenser og effekter af et givent forslag – det kunne eksempelvis være et forslag om at udvide antallet af dagcenterpladser til hjemmeboende mennesker med demens.

Kan nuværende tilbud dække det fremtidige behov?
Hun anerkender dog, at sommerferien og budgetforhandlingerne er langt væk, når man står midt i det som pårørende. Derfor vil hun også sammen med resten af udvalget afsøge mulighederne nu her.
– Som en del af temadrøftelsen vil vi se på, hvilke tilbud på demensområdet kommunen allerede har, om de alle er de rigtige tilbud, og om de kan dække den fremskrivning af et stigende antal ældre borgere, der vil komme. Min egen umiddelbare tanke er: 12 dagcenterpladser, er det nok? siger Jeanette Ingemann.
Derudover vil hun også gerne se på, om der skulle være muligheder for andre løsninger målrettet eksempelvis yngre med demens.
Deltag i Facebook-debatten
Klik dig ind her på Lokalavisen Taastrups Facebook-side og deltag i debatten og få daglige, friske nyheder fra dit nærområde.