– Pårørende skal ikke gå ned med stress, fordi de passer deres syge familiemedlem

Byrådspolitiker Thomas Bak erkender efter møde, at der skal ske noget så snart som muligt for at aflaste flere pårørende til demensramte borgere i Høje-Taastrup.

-  Pårørende skal ikke gå ned med stress, fordi de passer deres syge familiemedlem

To byrådspolitikere, der begge er medlemmer af ældre- og sundhedsudvalget i Høje-Taastrup har været til møde i en pårørendegruppe, der har demens i familien. Foto: Lisbeth Jansen

– Mødet har givet os et los bagi, og Jeanette og jeg er enige om, at vi skal arbejde hurtigt.

Sådan siger byrådspolitiker Thomas Bak (S) efter han 3. marts sammen med byrådspolitiker Jeanette Ingemann (K) har deltaget i et møde med en gruppe på 25 pårørende til demensramte borgere i Høje-Taastrup.

Mødet er kommet i stand på foranledning af de pårørende, som ønskede at fortælle byrådspolitikerne, hvordan hverdagen er med demens i familien og ikke mindst komme med input til forbedringer i kommunens tilbud – især hvad angår aflastning, så de pårørende kan få luft i en hverdag, hvor de er på hele tiden i forhold til at passe på deres demensramte familiemedlem.

Demensområdet er et område, som han og de øvrige politikerne i ældre- og sundhedsudvalget ved og selv har udtalt, at de skal have fokus på nu og i de kommende år grundet en stigning i antallet af ældre.

– Vi er blevet lullet i søvn af, at vi politikere har fortalt hinanden, at vi gør det godt på demensområdet, siger Thomas Bak (S), der sidder i byrådet i Høje-Taastrup Kommune. Foto: Thomas Olsen

– Vi er blevet lullet i søvn

Men pointerne fra mødet med de pårørende har alligevel overrasket Thomas Bak så meget, at han er meget klar i mæglet.

– Vi er blevet lullet i søvn af, at vi politikere har fortalt hinanden, at vi gør det godt på demensområdet, siger Thomas Bak.

– Det er slet ikke godt nok. De pårørende skal jo ikke gå ned med stres og alt muligt, fordi de passer på deres syge familiemedlem. Det vi hørte på mødet var, at de demensramte står på venteliste til stort set alt. De pårørende vil det bedste for de demente, men er ved at gå ned selv. Det bliver vi nødt til at handle på, siger Thomas Bak.

Har du et tip?

Har du et tip eller en god historie, er du velkommen til at kontakte mig på lisbeth.jansen@sn.dk eller redaktionen på taastrup.red@sn.dk

For ham at se, er det særligt ét punkt, der skal handles på akut.

– Aflastning, aflastning, aflastning, siger han og nævner, at “der ikke er nogen vej udenom” en udvidelse af det roste daghjemstilbud, man pt. har samlet på Baldersbo Plejehjem i Anemonen.

Her er der hver dag 12 pladser til hjemmeboende demensramte borgere, som bliver transporteret fra eget hjem og til plejehjemmet. Der er de sammen med andre med demens, hvor de ansatte passer på dem og hygger med dem, indtil de skal hjem igen.

Tal for demens i Høje-Taastrup

Nationalt Videnscenter for Demens opgiver et estimeret antal demensramte baseret på befolkningsprognoser, hvor antallet af + 65-årige med en demenssygdom i Høje-Taastrup udgør 639 personer.

Dette tal tager ikke højde for, at der også er en del borgere under 65 år, der har en demenssygdom. Så bedste bud fra Høje-Taastrup Kommune er, at ca. 750 borgere i Høje-Taastrup Kommune (uanset alder) lever med en demenssygdom.

I Høje-Taastrup Kommune er der pt. et enkelt dagcenter med 12 daglige pladser, hvor demensramte hjemmeboende borgere kan være i dagtimerne. Disse timer på dagcentret tildeles de enkelte efter en visitation.

Kilde: Høje-Taastrup Kommune

I mellemtiden får de pårørende så en yderst tiltrængt mulighed for at restituere og få lidt luft.

Men da der kun er 12 daglige pladser, er der pres på tilbuddet.

I alt er der estimeret 639 ældre over 65 år med demens i Høje-Taastrup. Af disse bor nogen på plejehjem og andre hjemme. Det er dog kun omkring halvdelen af de 639, man har kendskab til i kommunalt regi.

Thomas Bak (S) ser gerne, at der handles med det samme på demensområdet i forhold til aflastning af pårørende. Foto: Kenn Thomsen

– Vi fik også at vide på mødet, at der i Ishøj og Albertslund er et meget bedre tilbud med aflastning. Det går simpelthen ikke, når deres indbyggertal er meget lavere end vores, siger Anders Bak.

Han hæfter sig også ved, at det ikke er aflastning i eget hjem, men aflastning ude, der batter noget for de pårørende til demensramte.

– Det er ikke aflastningstilbud i eget hjem, der giver værdi for de pårørende. Det, der giver værdi, er at de demente er ude og lave en aktivitet et andet sted sammen med andre, mens de pårørende får et pusterum til at samle kræfter, siger Thomas Bak.

Deltag i Facebook-debatten

Klik dig ind her på Lokalavisen Taastrups Facebook-side og deltag i debatten og få daglige, friske nyheder fra dit nærområde.