Minister: – I kan trygt vælge dette gymnasium

Gymnasievalg: 13. marts er der frist for at vælge gymnasium, og undervisningsminister Mattias Tesfaye opfordrer til, at man vælger det lokale Høje-Taastrup gymnasium.

Minister: - I kan trygt vælge dette gymnasium

Fotoet stammer fra et besøg af Folketingets tidligere formand Pia Kjærsgaard, der debatterede med de unge gymnasieelever. Foto: Kenn Thomsen

Foto: Kenn Thomsen

Høje-Taastrup: I disse dage skal mange unge tage en beslutning om, hvorvidt de vil gå i gymnasiet, herunder hvilket gymnasium, de ønsker at gå på.

Her i kommunen ligger Høje-Taastrup Gymnasium, der sidste år ikke fik lov at oprette en ny 1. G.-årgang, fordi der var en såkaldt ‘skæv balance’ mellem elever, der var etnisk danske, og de som havde en anden etnisk herkomst end dansk.

Det samme gjorde sig gældende på en håndfuld andre gymnasier i landet, og det førte til en stor debat i medierne om det såkaldt ‘frie gymnasievalg’ – eller manglen på sammen.

– Den regel er væk nu, og derfor kommer jeg med en opfordring til borgerne i Høje-Taastrup Kommune om, at man trygt kan vælge Høje-Taastrup Gymnasium, siger undervisningsminister Mattias Tesfaye.

Hvad mener du?

Kom med din mening på Facebook-siden Lokalavisen Taastrup.

Mattias Tesfaye er undervisningsminister og opfordrer borgerne i kommunen til at søge deres lokale gymnasium, så der ikke kommer en skæv fordelign af elever, og fordi, det er et godt gymnasium. Foto: Robert Hendel

Har valgt uden om Høje-Taastrup Gymnasium

I de senere år har især etnisk danskere søgt mod Himmelev Gymnasium i Roskilde eller til københavnske gymnasier, men det er der ingen grund til ifølge ministeren.

– Hvis man sidder derhjemme med sin far og mor og taler om, hvilket gymnasium, man skal vælge, så skal man ikke lade gamle forestillinger om gymnasiet have en betydning fremadrettet, for der er ingen grund til at vælge det fra. Dette er en frisk start, og Høje-Taastrup Gymnasium er et godt gymnasium, siger Mattias Tesfaye.

Han giver en række begrundelser, herunder, at flere herfra kommer videre på en videregående uddannelse efter endt gymnasietid. Således er landsgennemsnittet på 66 procent, mens det i Høje-Taastrup er 74 procent, der går videre.

– Kigger man på karaktergennemsnittet, så klarer gymnasiet sig som forventet. Her er der flere parametre, man skal kigge på. I hele landet gælder det, at karaktergennemsnittet er højest der, hvor der kommer flest fra elever fra akademiske hjem, siger undervisningsministeren.

Kontakt journalisten

Har du et tip eller input til vores indhold? Så kontakt mig her: daniel.fonseca@sn.dk / tlf. 20243756

Skal afspejle samfundet

Han siger, det er vigtigt, at gymnasiets elevsammensætning afspejler det omkringliggende samfund.

– Nu har jeg selv gået på gymnasiet i Albertslund. Både her men også i folkeskolen har vi fra Vestegnen været vant til, at der er elever med vidt forskellige baggrunde. Den tendens skal fortsætte i gymnasiet, så vi ikke får et gymnasium, der har en skæv fordeling, siger han.

Han opfordrer slutteligt de lokale skoler til at tale om det til eksempelvis forældremøder i niende og tiende årgang.

Fristen for at vælge gymnasium er i år den 13. marts.

Herunder kan du læse, hvad Høje-Taastrup Gymnasiums rektor forleden sagde vedrørende ændringen om det frie gymnasievalg.

Borgmester modsatte sig Pape

Høje-Taastrup Gymnasium har de senere år arbejdet hårdt på at blive attraktivt for især lokale unge, og udvekslingsturene samt teknologi som valgfag er bare nogle af initiativerne.

– Vores skole er en skole for elever, der er parate til at indgå i fællesskaber, have mulighed for at tage på udveksling i Ohio i USA eller Hiroshima i Japan og give den en skalle fagligt, har rektor Ida Diemar tidligere forklaret.

Gymnasiedebatten fik yderligere et twist, da den nu sygemeldte borgmester Michael Ziegler (K) modsatte sig sin egen formand for Det Konservative Folkeparti, Søren Pape, fordi sidstnævnte i folketingssalen ytrede ønske om at lukke ’ghetto-gymnasier’.