Ziegler modsiger formand Pape: – Jeg ser anderledes på det

Foto: Kenn Thomsen

Borgmester Michael Ziegler (K) er ikke enig med sin formand Søren Pape Poulsen, når han siger, at man bør lukke de gymnasier, der har størst udfordringer med etnicitet. Herunder Høje-Taastrup Gymnasium.

– Jeg ser selvfølgelig anderledes på det, og der er jeg ikke enig med min formand, siger Michael Ziegler, der selv er student fra gymnasiet og er en af to næstformænd i De Konservative.

Tirsdag til spørgetime med statsministeren i Folketinget stillede De Konservatives formand Søren Pape Poulsen spørgsmål til den nye gymnasiemodel, hvor de kommende gymnasieelever fra sommeren 2023 blandt andet fordeles efter deres forældres indkomst.

Her blev det tydeliggjort, at den nye model ikke handler om indkomst, men etnicitet, fordi der er gymnasier med en høj andel af elever med en anden etnisk baggrund end dansk.

– Hvis etnicitet er problemet, så må man lukke de gymnasier, udbygge andre og fordele eleverne ud på dem, sagde Søren Pape Poulsen til spørgetimen.

Vi har lagt en forespørgsel ud til Søren Pape Poulsen om at få uddybet hans holdning, men han er endnu ikke vendt tilbage.

“Det er da for vildt”

Efter spørgetimen har flere fået den opfattelse, at han henviste til Høje-Taastrup Gymnasium, som er et af seks uddannelsessteder i landet, der fra sommeren 2022 ikke må optage nye 1. g-elever, fordi man har en høj andel af elever med anden etnisk baggrund end dansk på stx-uddannelsen.

– Sagde Søren Pape lige, at vi skulle lukke Høje Tåstrup gymnasium, Århus Gymnasium Tilst mv? Fordi der går for mange af anden etnisk herkomst. I stedet for at løse problemet. Det er da for vildt, skrev SF-formand Pia Olsen Dyhr på Twitter kort efter.

Den manglende balance på gymnasierne medførte, at et flertal i Folketinget sidste år vedtog en ny elevfordelingsaftale for at sikre en mere balanceret elevsammensætning på landets gymnasier.

Ikke rigtig model

Michael Ziegler mener ikke, at hverken den gamle model eller den nye model er den rigtige.

– Jeg mener, man historisk har grebet det forkert an. Jeg synes, man burde have haft en kapacitetsstyring kombineret med et frit valg inden for nogle begrænsninger, for så havde vi stået et andet sted i dag, siger Michael Ziegler og fortsætter.

– For der har ikke været nogen styring med optaget, og derfor er der gymnasier, der bare har kunnet oprette klasser og suge elever til fra andre byer, langt ud over deres naturlige optageområde. Det er en fejl, at man har givet frit slag, siger Michael Ziegler.

Vi vil gerne høre din mening. Deltag i debatten på Lokalavisens Facebook-side her.

Et godt gymnasium

Den nye model, hvor Høje-Taastrup Kommune blandt andet ikke må optage nye elever i 1. g på stx-linjen til sommer, tror han heller ikke på.

– Men nu er reglerne som de er, og jeg håber, at det giver en ny start for gymnasiet. Det er et rigtig godt gymnasium, og de har nogle gode lærere, siger Michael Ziegler, der anerkender præmissen om, at der er udfordringer med balancen i etniciteten på blandt andet Høje-Taastrup Gymnasium.

Høje-Taastrup Gymnasium havde 30. september sidste år 52 procent elever med anden etnisk herkomst end dansk set over både hf, stx og ASF-linjerne.

De Konservative var ikke en del af flertallet bag den nye elevfordelingsaftale.

Har du tilknytning til Høje-Taastrup Gymnasium og en mening, du vil dele, så er du velkommen til at kontakte vores journalistiske redaktion på taastrup.red@sn.dk