Det var en kold, men stjerneklar nat den 11. november 1572, da adelsmanden Tycho Brahe kiggede på himlen og så en meget klar ny stjerne i stjernebilledet, Cassiopeia.
Han var ikke ene som at se den, men det var ham, som gennem nøje målinger viste, at det ikke drejede sig om en komet eller andet tæt på, men om noget ude blandt selve stjernerne. Noget som forandrede himlen. Noget som, ifølge det gængse verdensbillede, ikke kunne ske.
For 450 år siden opdagede Tycho Brahe Stella Nova, og året efter udgav han sit værk ”De Nova Stella”, som beskriver sine observationer og gør ham til en verdensstjerne.
Nu kan du snart blive klogere på hans opdagelse på Kroppedal Museum.
Et brud med verdensbilledet
Udstillingen ”De Nova Stella – Tycho Brahes nye stjerne 1572-2022” er blevet til i samarbejde mellem Kroppedal Museum og Syddansk Universitet.
Efter at have været udstillet på Atriumgården på SDU-Odense, kommer udstillingen nu til Kroppedal Museum, hvor man kan dykke ned i Tycho Brahes opdagelse.
– Opdagelsen af Stella Nova markerer et brud med det verdensbillede, som havde været gældende i årtusinder, hvor himlen var statisk og uforanderlig, og indvarsler en tid med store videnskabelige revolutioner, siger museumsinspektør og astrofysiker Lars Occhionero.
– Tycho Brahes systematiske observationer har dannet skole for den moderne astronomi, og han kaldes derfor med rette en af verdens første moderne astronomer, og det er selvom, han stadig var påvirket af datidens esoteriske verdensbillede. Rent praktisk er Stella nova ikke en ny stjerne, men en stjernes voldsomme død ved eksplosion, siger han.
Har du et tip?
Har du et tip eller en god historie, er du velkommen til at kontakte mig på kasper.ellesoe@sn.dk eller telefon 2619 9976
Skaber grundstoffer
Tycho Brahes opdagelse er med til at give disse stjerner navnet ”supernova”, og man kender kun til ganske få observationer af dem inden for vores galakse.
– Tycho Brahes metodiske arbejde har dermed kunne bidrage til forståelsen af disse stjernes eksplosion, og hvordan den store energiudladning er med til at skabe de grundstoffer, vi er omgivet at her på Jorden: grundstoffer som tin, jern, zink mm. er skabt i disse stjerneeksplosioner, siger Lars Occhionero.
I udstillingen kan man få et indblik både i Tycho Brahes liv, hans opfattelse af verden og opdagelse, men også den moderne videnskab om supernovaer, universets udvidelse, og hvordan vi alle sammen er lavet af stjernestøv, kan man få et indblik i.
Udstillingen åbner den 3. februar kl. 14.00 med en reception på Kroppedal Museum og kan opleves frem til den 30. april 2023.
Deltag i Facebook-debatten
Klik dig ind på Lokalavisen Taastrups Facebook-side, og deltag i debatten og får daglige, friske nyheder fra dit nærområde.