Museums lader farlige: Nu skal de rives ned

Det er denne lade, der blandt andet skal rives ned ved Kroppedal Museum. Foto: Jens Wollesen

Foto: Jens Wollesen

To lader på Kroppedal Museum skal rives ned, fordi de er gamle, slidte og så er den ene decideret farlig.

Derfor har politikerne i Høje-Taastrup Kommune, som ejer museet sammen med Albertslund, frigivet 1,1 millioner kroner til opgaven.

Den ene ladebygning er lige nu afspærret af hensyn til personsikkerhed, og det vurderes sandsynligt, at der kan ske et kollaps. Denne lades tag smuldrer og falder ned. Det giver en frygt for, at brædder kan falde ned.

Og det er en af årsagerne til, at laderne skal nedrives, og at museet har spurgt om økonomisk bistand til nedrivning. Det har politikerne i Høje-Taastrup altså godkendt.

Den anden årsag er, at der er planer om at udvikle de fysiske rammer på Kroppedal Museum i 2023 og fremadrettet.

– Kroppedal har store planer, og det her er en anerkendelse af, vi tror på museets fremtid. Det er en vigtig del af kommunen, og ved at støtte projektet økonomisk kan vi hjælpe med at gøre klar til, at de kan udvikle området. Vi vil rigtig gerne Kroppedal, siger Merete Scheelsbeck (K), formand for fritids- og kulturudvalget.

Kroppedal Museeum ligger i udkanten af Høje-Taastrup Kommune tæt på grænsen til Albertslund. Foto: Kenn Thomsen

De store planer

Kroppedal Museum var for få år siden under skærpet tilsyn på grund af rod i økonomien. Den nye museumsinspektør Mads Thernøe og bestyrelsesformand Conny Trøjborg Krogh har dog fået rettet op på økonomien, og det arbejder anerkender Merete Scheelsbeck da også.

Men der er også ambitioner om at udvikle museets tilbud, og man har store drømme for området omkring museet, der ligner en gammel bondegård.

Man vil blandt andet tiltrække børnefamilier og vil i den forbindelse udvikle haven til en natur-og astronomilegeplads med madpakkehuse, overnatningsshelter og bålpladser. Her søger man fondsmidler til finansieringen, og nedrivningen af laderne skal være med til at bidrage til at fremme de muligheder.

Merete Scheelsbeck mener, at Kroppedal er vigtig for Høje-Taastrup Kommune. Foto: Lisbeth Jansen

I efteråret 2022 var Merete Scheelsbeck til møde på museet, og her mærkede hun en ledelse, der brænder for museet og dets udvikling.

– Jeg er aldrig taget fra Kroppedal med så stor optimisme om den måde, de driver stedet. På sådan et museem skal der selvfølgelig være en stor faglighed, men de er også nødt til at fokusere på at gøre det attraktivt, og her har de en rigtig god balance, siger Merete Scheelsbeck.

Har du et tip?

Har du et tip eller en god historie, er du velkommen til at kontakte mig på kasper.ellesoe@sn.dk eller telefon 2619 9976

Ikke et quickfix

Museumsleder Mads Thernøe ved godt, at det kræver noget at blive mere attraktivt.

– Vi skal gå fra at ligne en træt bondegård til at være et attraktivt museum med flotte rammer, som folk selv søger til. Vi skal arbejde os ind i gæsternes bevidsthed. Vi ligger herude midt i Vestskoven, og det er der ikke mange, der tænker over. Så vi skal prioritere vores rammer og fortællingen om, hvem vi er. Men vi ved godt, det ikke er et quickfix, siger Mads Thernøe.

Samlet koster nedrivningen knap 1,9 millioner kroner, og Høje-Taastrup betaler 60 procent, mens Albertslund betaler 40 procent af udgifterne.

Byrådet skal endeligt godkende frigivelsen af pengene til nedrivningen senere i januar.

Mads Thernøe, leder af Kroppedal Museem, er med på, at der skal arbejdes for at være mere attraktiv som attraktion. Foto: Jens Wollesen

Deltag i Facebook-debatten

Klik dig ind på Lokalavisen Taastrups Facebook-side, og deltag i debatten og får daglige, friske nyheder fra dit nærområde.