Klartegn til flytning og nybyggeri af børnehus

Fem partier står bag kickstart af processen frem mod et nyt børnehus ved Trællerupskolen – to partier stemte nej og vil have analyse af behovet.

Klartegn til nyt børnehus i Gevninge

Med stemmerne 18-7 er det nu vedtaget at bygge et nyt idrætsbørnehus ved Trællerupskolen i stedet for den nedslidte børneinstitution Myretuen i Gevninge. Arkivfoto: Ea Lykke Schausen

Foto: Ea Schausen

Helt tilbage i 2012 skrev Dagbladet Roskilde om kritik fra forældre af, hvor nedslidt børnehuset Myretuen i Gevninge var dengang. Ønsket var stort om noget nyt og bedre.

Det er ikke blevet bedre siden, men nu har de fem partier – V, K, SF, DF og K – stemt for at sætte gang i processen frem mod at få bygget et spritnyt børnehus ved Trællerupskolen. Det vil dermed blive et farvel til Myretuens nuværende plads på Nødager i Gevninge.

Udover det slidte og utidssvarende indre er der også meget lidt plads omkring børnehuset, sammenlignet med andre daginstitutioner i Lejre. Især når man påtænker, at Myretuen er Lejres eneste idrætsinstitution.

Flemming Damgaard Larsen (V) fremhævede på kommunalbestyrelsesmødet mandag aften, at det nye børnehus vil blive fremtidssikret, især da det skal ligge tæt på skole og idrætsbaner. Mens Lotte Greve (V), formand for Udvalg for Børn & Ungdom, kom ind på, at hun fravalgte Myretuen for 12 år siden til sin søn, fordi den allerede da var så nedslidt.

Noget gammelt skidt

Det med det nedslidte stillede Martin Stokholm (S) overraskende spørgsmålstegn ved. Han henviste til, at der i sagens dagsorden står, at institutionen opleves som stærkt nedslidt. Det ligger der jo ikke noget fagligt belæg for, sagde han.

Irene Porse (SF) fremhævede til gengæld, at børnehusene i Lejre bør have lige vilkår. Blandt andet har Myretuen ikke noget produktionskøkken.

Ivan Mott (EL) slog på, at man bør tage klimakasketten på – man kan ikke blive ved at bruge af klodens ressourcer, sagde han. Og at der bør laves en klimaberegning på Myretuen i stedte for bare at bulldoze huset. Desuden er der lavt sygefravær i børnehuset, sagde han.

Hvortil Flemming Damgaard svarede, at Martin Stokholm åbenbart mener, at det er nok med lidt maling på væggene af Myretuen. Til Ivan Mott sagde han, at det er meget bedre at lave et nyt børnehus baseret på klimavenlige energi, i stedet for at lappe på noget gammelt skidt.

Ivan Mott var forarget over, at Myretuen tales ned som noget gammelt skidt, ja det er uforskammet, mente han.

Vores Sted i tale

Mens Lotte Greve replicerede, at hun ikke taler Myretuen ned; kun rammerne. I øvrigt har hun ofte talt med forældrene i børnehuset om dets nedslidte tilstand. De ønsker i højeste grad nye rammer.

Efter en del mundhuggeri frem og tilbage, hvor flertallet fra V, K, R, DF og SF tydeligvis ikke var enigt med mindretallet fra S og EL, sluttede borgmester Tina Mandrup (V) af med at pointere, at begrebet Vores Sted i Lejre har høje ambitioner om pædagogisk kvalitet og de fysiske rammer.

Det gælder også for Lejres eneste idrætsinstitution, der tilmed ligger på en lille grund på lidt over 3000 kvadratmeter – i dag anbefales 8-10.000 kvadratmeter. Hvis man så lige kobler idræts-aspektet på, er den nuværende placering ikke egnet, sagde Tina Mandrup.