De kæmpede imod, alt hvad de kunne – men så stemte de alligevel for

Fremtiden: Antallet af uger, man skal køre med projekter i Høje-Taastrup Kommunes skoler vakte hed debat. Især S forholdt sig kritisk.

De kæmpede imod, alt hvad de kunne – men så stemte de alligevel for

Anne Mette Bak og Thomas Bak er byrådsmedlemmer for Socialdemokratiet i Høje-Taastrup Kommune. De er også søskende og børn af den tidligere S-borgmester Anders Bak. Foto: Lisbeth Jansen

Høje-Taastrup: Der blev gået til vaflerne, da byrådet skulle beslutte, hvor mange uger om året skolerne som minimum skulle forpligte sig til at have projektbaseret undervisning. Nogle ønskede, at skolerne helt selv skulle bestemme, andre at man fastholdt de nuværende 12-14 uger, men man endte på et kompromis med 10 uger om året.

Undervejs var debatten heftig, og det var den især blandt de socialdemokratiske byrådsmedlemmer, der havde stillet et ændringsforslag, der blev nedstemt til sidst, og som gik på at lade skolerne selv vurdere antallet af uger.

Da debatten var slut stemte partiet alligevel for kompromiset med de 10 uger.

Lokalavisen Taastrup har spurgt, hvorfor de stemte for, når de i institutions- og skoleudvalget havde stemt imod. Men først her en gennemgang af noget af den kritik de luftede undervejs ved byrådsmødet.

Anne Mette Bak, byrådsmedlem for Socialdemokratiet. Foto: Pressefoto

Det sagde socialdemokraterne

– Vi synes også, at det vil give god mening at give skolebestyrelserne mere medbestemmelse, så de føler, de får ejerskab over fremtidens skole. På den måde bliver skolebestyrelserne klædt endnu mere på i forhold til fremtidens skole, ligesom de også føler, at de bliver inddraget i processen, sagde Anne Mette Bak (S).

– I sidste ende er det bedre for børnene, for når deres forældre er glade for fremtidens skole og kan bakke op om det, så smitter det selvfølgelig også af på børnene, som kan få en god skoledag. Vi vil derfor gerne genfremsende vores ændringsforslag, nemlig at antallet af projekter sker i samarbejde med den enkelte skolebestyrelse.

Kort efter fulgte Socialdemokratiets gruppeformand Peter Faarbæk op.

– Vi har i meget lang tid været bekymret for udrulningen af fremtidens skole. Vi ønsker en diversitet mellem skolerne. At skolerne selv kan være med til at have indflydelse på, hvordan og hvor meget det her skulle udrulles på de forskellige skoler, sagde han.

Peter Faarbæk, byrådsmedlem for Socialdemokratiet. Foto: Høje-Taastrup Kommune

Når vi er så bekymrede, så er det jo ikke mindst fordi de – desværre – glimrende artikler, Lokalavisen har lavet i den seneste tid, har afdækket, hvor store udfordringer der er ude på Læringshuset. Altså 100 elever, der er stoppet, og 39 lærere. Det er en temmelig stor andel af lærere, der er stoppet. Det bør vække kæmpestor bekymring.

Peter Faarbæk, byrådsmedlem for Socialdemokratiet

Thomas Bak fra Socialdemokratiet tog også taletiden af flere omgange.

– Jeg fandt jeres forslag om frikommuneforsøg. Her står slutteligt (…) Vores folkeskole skal planlægge den bedste undervisning og skoledag ud fra de lokale forhold. Vi har jo hørt fra jer før, hvor vigtig medbestemmelse er, og hvor vigtigt det er, at vi inddrager skolebestyrelserne. Nu ignorerer I dem fuldstændigt. Hvorfor har I ændret holdning? Hvorfor er det, vi ikke skal have lokal medbestemmelse?, sagde han og rettede sin kritik mod formanden for institutions- og skoleudvalget Toke Elling.

Kontakt journalisten

Har du et tip, er du altid velkommen til at kontakte mig på daniel.fonseca@sn.dk eller på tlf. 20243756

Thomas Bak, byrådsmedlem for Socialdemokratiet. Foto: Kasper Ellesøe

Selvfølgelig har den elev- og lærerflugt på Læringshuset også noget at gøre med fremtidens skole, uanset, hvad du siger, hvis du følger med i artiklerne i Lokalavisen og Dagbladet, så kan du se, at det hænger jo sammen

Thomas Bak, byrådsmedlem for Socialdemokratiet

I mellemtiden havde endnu en socialdemokrat trykket sig ind i talerrækken.

– Vi kan sagtens fortælle gode historier. Vi skal bare huske, at der også er nogen, der har det svært. De har brug for en anden ro i deres hverdag. Hvor kunne det være fedt, hvis forældrene søgte skoler, som de faktisk mente var det allerbedste for deres børn, og alle vores skoler ikke lignede hinanden. Det vil være en gave, sagde Nina Strøm Tønnes.

Nina Strøm Tønnes, byrådsmedlem for Socialdemokratiet. Foto: pressefoto

Mange har haft fede oplevelser, men vi skal ikke underkende dem, der har haft lorteoplevelser. Vores skole er blevet betegnet som en container, så bliver jeg ked af det. Der er ikke nogen børn, der må forlade vores folkeskoler og gå derfra med en sådan følelse.

Nina Strøm Tønnes, byrådsmedlem for Socialdemokratiet

Debatten blev lukket af endnu en socialdemokrat, der igen understregede vigtigheden af at lytte til skolerne.

– Vi skal ruste børnene til arbejdslivet, og det er jo netop det, skolebestyrelserne er med til, sagde byrådsmedlem Sabah Abid (S).

Sabah Abid er byrådsmedlem for Socialdemokratiet. Foto: Pressefoto

Da det kom til afstemningen, stemte Socialdemokratiet – overraskende for nogen – for forslaget sammen med et flertal af partierne.

– Vi kan godt stemme for Enhedslistens ændringsforslag. De 10 uger er bedre end de 12-14 uger, sagde Anne-Mette Bak (S), der også er medlem af institutions- og skoleudvalget.

Med denne kradse kritik in mente og et stillet ændringsforslag, som blev stemt ned, kan det undre, hvorfor socialdemokraterne slutteligt stemte for. Det kan du læse mere om i artiklen ’Derfor stemte S for: – Slaget var tabt’ på sn.dk

Hvad mener du?

Deltag i debatten på Facebook-siden Lokalavisen Taastrup.