En skam, en fejlprioritering, trist, ærgerligt, ikke til at forstå og den helt forkerte vej at gå,
Villabyerne har modtaget mange kommentarer ovenpå historien om, at Gentofte Kommune vil spare en million kroner ved at opsige sin aftale med bibliotekernes filmtjeneste, Filmstriben.
Gennem den kan alle kommunens borgere, ligesom borgerne i næsten alle andre af landets kommuner, gratis se en mængde film hver måned.
Det vil dog være helt slut for Gentofte-borgerne med udgangen af april måned, hvis kommunalbestyrelsen på mandag vedtager spareforslaget, som Kultur-, Unge- og Fritidsudvalget og Økonomiudvalget med stort flertal har anbefalet. Helene Brochmann (F) stemte imod. Kristine Kryger (B) stemte for, men tog forbehold.
I et forsøg på at påvirke lokalpolitikerne har Villabyerne modtaget en stor mængde læserbreve og kommentarer fra borgere, der forklarer, hvorfor de i lighed med over 8.000 Gentofte-borgere har benyttet sig af Filmstriben det forgangne år.
Flere erklærer sig endda villige til at betale for fortsat at kunne bruge tjenesten.
Her er et udpluk fra de mange læserbreve.
"Nu har kommunen åbenbart fået øje på 1 million kroner, som de lige kan snuppe. Det kan godt være, at vi filmelskere ikke lige kan mobilisere en demonstration for at beholde Filmstriben. Men som det fremgår af seertallene er vi mange, der vil blive sure og kede af den beslutning,“ skriver Martin Sejer Lützen.
“Filmstriben er et filmkulturelt fyrtårn, et sted der befordrer og fremmer et kulturelt fællesskab,” skriver Charlotte Grumme.
“Jeg har tre piger i alderen 17–21. Jeg har brugt Filmstriben meget de seneste 10 år til at introducere dem til andre typer af film end alt det, de kan finde igen og igen på de kommercielle tjenester. Det er den eneste indgang vi har til at finde kvalitetsfilm fra de seneste 100 år! DR kan slet ikke være med,” skriver Signe Lautrup-Nielsen.
“Vi er mere end 8.000 borgere, der allerede benytter os af tjenesten, og i stedet for at stoppe den, burde der slås et slag for den fantastiske mulighed for at se lødige film, dyrke en instruktørs oeuvre og gense klassikere, således at flere fik øjnene op for de store oplevelser, Filmstriben giver,” skriver Annette Krogh.
“Vi oversvømmes af visuelle påvirkninger i disse år på busser, stationer og andre steder i bybilledet og små og store skærme fylder i vores hverdag. Derfor har vi alle – og især børn – brug for de små mesterværker som filmstriben tilbyder,” skriver Karen B Braad.