Ny udstilling skal markere gåsens jubilæum

Lige siden Danmarks Borgcenter erstattede det gamle Sydsjællands Museum, har lokale borgere kritiseret manglen på et lokalt museum i byen. Med sit fokus på borgen og middelalderen har der nemlig ikke været ret meget byhistorie at finde i borgcentrets udstilling, men det er der lavet om på nu.

I samarbejde med Vordingborg Lokalhistoriske Arkiv har Danmarks Borgcenter lavet en lille ny tilføjelse til museets udstilling.

Udstillingen består af en række plancher om forskellige dele af byens historie. Plancherne er hængt op i det gamle sprøjtehus på Slotstorvet.

Hver planche fortæller en lille historie om byens udvikling. Besøgende får blandt andet fortællingen om de omkringliggende gader ved foden af borgen, etableringen af Husmoderskolen og grundlæggelsen af hospitalet på Oringe.

– Udstillingen er tænkt til både lokale og besøgende i byen. Den er for alle, der har lyst til at blive lidt klogere på Vordingborgs historie. Der er mange sjove observationer og masser af gode historier at fortælle, siger Berit Christensen, der er museumsinspektør hos Museum Sydøstdanmark og arkivar ved Vordingborg Lokalhistoriske Arkiv.

Man vil også kunne finde en beretning om grundlæggelsen af Historisk Botanisk Have, der netop er fyldt rundt, og også gåsen, der har lagt navn til Gåsetårnet.

– Botanisk Have fylder 100 år, og senere på året skal vi fejre gåsens 150-års jubilæum, og det er i den anledning, vi har lavet udstillingen. Gåsen er blevet et vartegn for Vordingborg, og den er vigtig for byens image. Gåsetårnet og Botanisk Have har i generationer været byens vigtigste seværdigheder – derfor er de vigtige at fortælle historien om, siger Berit Christensen.

Der er gratis adgang til Udstillingen »Byen omkring tårnet«, der er åben alle dage og følger åbningstiderne på Danmarks Borgcenter. La-c