Har sovet 365 dage i telt – de er sejere end drengene

Tre piger fra Nørre Alslev-spejderne har sovet udenfor i telt i et helt år, for at udfordre sig selv og få et særligt spejdermærke. Og de er allerede i gang med nye udfordringer. 

De er bare lidt sejere end drengene, siger deres leder, der påpeger at spejderiet handler om at udfordre sig selv.

Et par billige telte til nogle få hunderede kroner, har siden 26. juli sidste år, været de natlige hjem, for tre 14-15-årige piger fra Nørre Alslev.

Søndag var så sidste dag i de efterhånden godt slidte telte, inden de i går kunne få deres velfortjente ?Snorky?-mærke, der beviser, at de har taget udfordringen op, og som de første Nørre Alslev-spejdere, kunne forcere vind og vejr.

– Faktisk kunne jeg ikke rigtig lide at sove i telt før – på grund af myggene, siger Natalia Kurek Windsor, der kun havde været spejder et halvt år, da de gik i gang med udfordringen. Hun delte telte med sin søster Cecilia Kurek Windsor, mens den tredje snorky-udfordrer, Melanie Isager Christensen, sov i sit eget telt – og i øvrigt klarede sig igennem med kun en dyne, og i shorts og t-shirt.

– Det er rart de tør udfordre sig selv. At de tør tage udfordringen. Jeg havde nok ikke selv gjort det, siger deres spejderleder Martin Andersen, der påpeger, at deres aktiviteter til spejder, netop handler om at udfordre sig selv og rykke grænser, så man udvikler sig.

– Hvis der er noget, hvor man siger: Det har jeg lyst til?, og man er motiveret for udfordringen, så skal man gøre det. Jeg er stolt over, at de har taget udfordringen op, som de første, siger han og svarer selvfølgeligt, på journalistens dumme spørgsmål omkring det, at det er tre piger, der har klaret udfordringen først.

– Der er  flest piger her i gruppen og de er faktisk rigtig seje. De kan sagtens være sejere end drengene, siger han.

 

Mærkelige lyde

Ideen med at sove i telt i et år, kom fra et spejderblad, og pigerne kastede sig således frygtløst ud i projektet,  uden den store forberedelse. Ud over selvfølgelig at købe et telt. Det gik dog fint i løbet af sommeren, men blev lidt koldt om vinteren – selvom den var mild i år.

– Men man skulle lige vænne sig til lydene, fra græshopper, siger Melanie Isager Christensen, der fortæller at det også var lidt vanskeligt, når de skulle til overnatninger med andre veninder, eller ud til spejder og fodboldarrangementer, hvor de andre sov indenfor.

– Der skulle vi have telt med. Det var lidt underligt, men mange af veninderne ville faktisk gerne ud og sove i telt også, siger Natalia Kurek Windsor, der havde to sygedage i løbet af telt-perioden  – og så havde de to perioder med fodboldlejr, hvor de var nødt til at sove indendørs. Således havde de i følge reglerne for mærket, også 400 dage, hvor af de 365 dage skal tilbringes i telt – minimum seks timer, hver nat. Og det klarede de fint.

 

Nye udfordringer

Og det var ikke uhyggeligt, mener pigerne.

– Men det var lidt svært at sove, når det regnede og dryppede på teltet. Så satte vi noget roligt musik på, fortæller Natalia Kurek Windsor, der påpeger at den varme sommer, de sidste par uger, faktisk var hårdere end vinteren.

– Når det var koldt kunne man bare gemme sig under dynen, men man bliver vækket klokken otte af solen, når det er så varmt, siger Cecilia, Kurek Windsor, der dog stolte kunne modtage det velfortjente mærke, som de første hos Nørre Alslev-spejderne.

Pigerne har således været inspiration, for flere af de yngre spejdere, hvor andre nu prøver at tage mærket.

Selv er piger begyndt på nye udfordringer. Blandt andet et mærke, hvor de skal gå med spejdertørklæder hver dag i et år – også i skole, ligesom de skal cykle til spejder i et år og desuden et hvor de overnatter i shelter (et åbent træ-halvtag, red.) en gang om måneden i et år.

– Vi gjorde det allerede i vinters, i Nykøbing, i en shelter, der var utæt. Det var koldt. Der vækkede vores leder os klokken fem, og sagde: ?Nu tager vi hjem?, siger Melanie Isager Christensen, der nu skal vænne sig til, at der ikke er mærkelige lyde og at der ikke er en teltdug over hovedet, når de skal gå til ro. 

Og afslutningen?

– Planen var lidt at brænde teltene bagefter – men det kan vi ikke rigtig på grund af brandfare. Men vi skal i hvert fald ødelægge dem, som afslutning, siger Cecilia Kurek Windsor, der viser at teltene er så slidte, de flere steder er holdt sammen af gaffatape.

mith