Budget risikerer at skride med 20 millioner kroner

Økonomi: Blå blok frygter nye besparelser, fordi udvalg presses til ikke at bruge for mange penge.

Store udgifter på ældreområdet presser politikerne i især Social- og Sundhedsudvalget. Derfor har løsgænger Heino Hahn ikke meget lyst til at danse efter borgmesterens handlekatalog.

På flere områder skred budgettet sidste år. Derfor blev partierne bag budgetforliget i 2023, S, SF, RV, EL og Konservative enige om at holde nøje øje med udviklingen for at undgå, at der igen ikke bliver brugt for mange penge. Det har de talkyndige på kommunens rådhus gjort og er kommet frem til, at der er risiko for, at budgettet overskrides med 12-20 millioner kroner i 2023.

Det har fået økonomiudvalget til at bede administrationen om at udarbejde et handlekatalog med tilpasninger for 20 millioner kroner, som spredes ud over de enkelte fagudvalg. Her kommer Social- og Sundhedsudvalget, der blandt andet har ældreområdet under sig, på den hårdeste opgave. Udvalget skal finde 7,8 millioner kroner, så budgettet holder vand. Det huer ikke løsgænger Heino Hahn, der er næstformand i udvalget.

– Vi har i Social- og Sundhedsudvalget kørt med underskud på op mod 80 millioner kroner sidste år. Nu lægger man et katalog ud, hvor der yderligere skal spares. Hvor man regner med, at vi skal finde otte millioner kroner i 2023. Come on – kom med noget realistisk, sagde Heino Hahn på seneste kommunalbestyrelsesmøde.

Han stemte nej til handlekataloget. Det samme gjorde DF og Venstre. I sidstnævnte parti frygter man, at der er tale om besparelser. Gruppeformand Michael Seiding Larsen henviser til et møde i økonomiudvalget.

– Her blev der sagt “når besparelserne kommer”. Jeg tror godt, at vi alle sammen ved, at de besparelser kommer, sagde Michael Seiding Larsen.

Borgmester Mikael Smed undrer sig over, at oppositionen taler om besparelser.

– Vi skal ikke ud at finde penge, der skal lægges i kassen. Vi fjerner ikke penge. Vi taler om at overholde de overholde de budgetrammer, der er vedtaget. Det er rettidigt omhu, fastslog borgmesteren.

Handleplanen blev vedtaget af et politisk flertal.

Store udgifter på ældreområdet presser politikerne i især Social- og Sundhedsudvalget. Derfor har løsgænger Heino Hahn ikke meget lyst til at danse efter borgmesterens handlekatalog.