160 boliger på Antonihøjen

Foto: Poul Poulsen

En ny bydel med tæt-lav byggeri af parcelhuse og boliger uden mulighed for gennemkørende trafik – det blev er politikeres og arkitekters fortrukne plan for Antonihøjen.

Et årtis diskussioner, om hvad der bør ske ved Antihøjen, blev tirsdag eftermiddag afløst af noget, der ligner glæde, da Vordingborg Kommune og arkitektforeningen præsenterede vinderen ud af 141 forslag, som blev resultatet af en arkitektkonkurrence, skriver Sjællandske.

Vinderforslaget, tegnet af arkitekt Peter Sim Sand fra København, samler de politisk ønskede cirka 160 boliger primært sydvest for højen, fordelt i på tre områder, som kan bygges etapevist. Der skal være tre primære adgangsveje, som hver især ender ved et torv, som kun kan passeres af fodgængere og cyklister, og dermed bliver der ingen mulighed for gennemkørsel fra et område til et andet.

Hvert af områderne skal bestå af otte-ni mindre enklaver med haver, der grænser op mod hinanden og samles i et fællesareal med en slags torv med mulighed for fællesskab og forskellige formål som legeplads, nyttehaver eller blot grillplads.

Ved præsentationen tirsdag af i alt tre præmierede projekter lagde udvalgsformand Thomas Christensen vægt på, at der skal tages vare på Antonihøjen, som udgør en markant indgang til Præstø sammen med Nysø Gods.

– Området blev købt til byudviklingen i 2005, inden kommunesammelægningen. Det er en unik beliggenhed og har været meget omdiskuteret, da der i Præstø er en stor lokalinteresse, på godt og ondt, lød det fra den konservative udvalgsformand, der både er mødt med læserbrevsstorm og underskriftsindsamling mod projektet.

Læs mere i Sjællandske onsdag