Den Gode Kammerat tilbyder et fællesskab for de ensomme mænd

Trivsel: Mænd over 60 år, som oplever ensomhed eller manglende socialliv, har mulighed for at komme i et fællesskab med andre i samme situation.

Peter Lunde (yderst til venstre, red.) har været en del af fællesskabet, siden det startede. Han håber, man kan ud nå til dem, der reelt er ensomme.

Foto: Christian Ambæk

Vallensbæk: Man skulle ikke umiddelbart tro, at det er et par håndfulde ensomme mænd, der sidder til bords, men i stedet en herreklub, der har kendt hinanden i årevis.

Snakken, vittighederne og latteren går lystigt om bordene, mens verdenssituationen, politik og dagens frokostdestination samt meget andet bliver vendt.

I en lejlighed på Korsagergaard i Vallensbæk sidder ni mænd, som er med i Den Gode Kammerat, et fællesskab for netop ensomme mænd over 60. Hovedparten har dog stadig sin samlever, og oplever derfor ikke ensomheden lige så udtalt, men bruger fællesskabet for det sociale.

– Alternativet var jo nok, at vi bare sad hver for sig derhjemme. Jeg nåede lige at tænke, om jeg skulle gøre lidt rent i dag, men så besluttede jeg mig for, at “nej, jeg skal sgu op og være en god kammerat,” siger det nyeste skud på stammen, John Nørregaard, til anerkendende latter blandt de andre.

De mødes hver mandag – i skiftende antal – som flere af dem har gjort det, siden herreholdet åbnede i 2019, ligesom de med jævne mellemrum tager på ture, de selv arrangerer.

– Vi startede jo op, inden vi blev lukket ned igen under corona, men vi har mødtes alligevel, bare over Teams (online video-møde, red.) i stedet. Ja, vi spiste også frokost sammen på nettet, griner Peter Lunde, der har deltaget, siden holdet startede, mens snakken om bordet lystigt fortsætter.

Allan Jensen (i grøn sweater, red.) forestiller sig, at det kan kræve tilløb at komme ind til sådan et herrefællesskab. For John Nørregaard (til højre for Allan Jensen, red.) var det dog intet problem, da han mødte op for fire måneder siden. Foto: Christian Ambæk

Svær nød at knække

Fællesskabet blev startet i 2019 med midler fra Sundhedsstyrelsen, som med en pulje gik efter at fremme trivslen blandt ældre borgere. Dengang lød det i oplægget, at fokus gerne måtte ligge på mænd, fortæller aktivitetsmedarbejder i Vallensbæk Kommune Tine Lemvigh, som stod bag faciliteringen af fællesskabet dengang.

– Fokus lå jo på ensomhed i starten, og så har det udviklet sig undervejs, så det efterhånden lige så meget er et uforpligtende herrefællesskab. Men trivslen er central, siger hun.

– De har også til fælles, at de jo står uden for arbejdsmarkedet, og at de ser ind i alderdommen så at sige, tilføjer hun.

Flere studier har gennem årene peget på, at livskvaliteten for ensomme mænd daler på både fysisk og psykisk plan, til det til sidste går ud over den gennemsnitlige levealder.

Et stort dansk studie udgivet i 2019 for “European Heart Journal – Quality of Care and Clinical Outcomes” konkluderer blandt andet, at det at leve alene er forbundet med større risici for hjerte-kar-sygdomme end hos mænd, der ikke lever alene.

Studiet peger også på, at det særligt er mænd uden for den øverste socialklasse, hvor risikoen er størst.

– Der var jo andre projekter, der i sin tid fik midler til at øge trivslen for ældre, og der kan vi også læse os til i de opfølgninger, der laves, at det bare er en svær nød at knække. For hvis man sidder alene derhjemme og ikke har nogen, hvem ved så overhoved, at du sidder der? Den største udfordring er at finde de mennesker. Næste skridt er jo så, om de overhoved vil den slags fællesskaber, hvor man hurtigt kan få et prædikat, man ikke vil have på sig, siger Tine Lemvigh.

På Korsagergaard faciliterer Tine Lemvigh og de andre ansatte også en række andre fællesskaber og tilbud. Her står hun i stedets store kreative værksted, hvor man kan give sig i kast med forskellige projekter. Foto: Christian Ambæk

Imødekommende fællesskab

John Nørregaard har som den nyeste i Den Gode Kammerat i Vallensbæk været med i fire måneder.

Selvom han endnu har en af de famøse ture til gode, har han følt sig aldeles velkommen siden starten:

– Første gang, jeg kom her, nåede jeg da lige at tænke “hvad fanden er det her for nogle mennesker?”. Men de viste sig jo hurtigt ikke at være særligt slemme, siger han, inden latteren bryder ud på ny.

– Nu er jeg jo nok rimelig socialt anlagt, så derfor gik det nemt, men jeg kunne forestille mig, at det ikke er let for nogen, der måske ikke er lige så udadvendte, at møde op til sådan noget, tilføjer han.

Generelt er det en social flok, der er med til mødet i dag og de fleste mandage. For dem, som reelt er ensomme, mangler stadig at blive indlemmet, mener også Peter Lunde:

– Problemet er jo, at det ikke er os, der er ensomme for alvor. I hvert fald ikke de fleste af os. De ensomme er jo dem, der stadig sidder alene derhjemme, eller som sidder med nogen og alligevel føler sig ensomme.