USA begynder at bombe IS fra tyrkisk base

For første gang i kampen mod Islamisk Stat har USA sendt bemandede fly fra en base i Tyrkiet og ind i Syrien.

Amerikanske krigsfly har onsdag bombet den ekstremistiske gruppe Islamisk Stat (IS) i Syrien.

Det er som sådan ikke den store nyhed. Men det interessante er denne gang, at flyene for første gang fløj fra en tyrkisk base, og det markerer en ny fase i kampen mod jihadistgruppen.

En amerikansk drone lettede i sidste uge fra basen i tyrkiske Incirlik og angreb IS i Syrien, men onsdagens luftmission er den første, hvor et bemandet kampfly udfører angreb efter at være lettet fra basen i Tyrkiet.

– I dag begyndte USA at flyve bemandede missioner mod Isil (andet navn for IS, red.) fra Incirlik-luftbasen. Der blev udført angreb, siger Pentagon-talskvinde Elissa Smith.

USA har sendt seks F-16-fly til Tyrkiet. Det skete, efter at Tyrkiet sidste måned ændrede kurs og gik aktivt ind i bekæmpelsen af IS.

Kursskiftet kom i kølvandet på, at IS stod bag et terroranslag i Tyrkiet, og efter at USA i lang tid lagde pres på landet for at få det til at spille en mere aktiv rolle i kampen mod Islamisk Stat, der har trukket blodige spor hen over Irak og Syrien.

Amerikanerne og tyrkerne er blevet enige om at lade det amerikanske luftvåben bruge en base nær grænsen til Syrien.

Kampfly fra USA må ifølge aftalen lette og lande på basen Incirlik, og det kan vise sig at blive en stor fordel, da amerikanerne tidligere har været nødt til at påregne ekstra flyvetid og brændstof fra de steder, hvor de hidtil har haft base.

Ifølge det tyrkiske nyhedsbureau Dogan blev tre amerikanske kampfly set lette fra basen onsdag aften.