Tre dræbt og 79 såret af bombe i Kina

Bombe og knivangreb ryster hovedstad i Xinjiang efter præsident Xi Jinping har været på besøg i regionen.

Mindst tre mennesker blev dræbt og 79 andre blev onsdag såret ved en bombeeksplosion og knivangreb på en togstation i Urumqi, der er hovedstad i Kinas Xinjiang region, rapporterer statslige medier.

Eksplosionen, der bliver omtalt som "et voldeligt terrorangreb", er sket samme dag, som præsident Xi Jinping har været på besøg i regionen.

Politiet i Urumqi siger til nyhedsbureauet Xinhua, at bander med trukne knive angreb folk ved en udgang på togstationen.

Xi lovede "beslutsom indgriben" mod "terrorister" i Xinjiang, som ofte er ramt af voldelige sammenstød og er stærkt præget af spændinger mellem de kinesiske myndigheder og muslimske uighurer.

Myndighederne mener, at urolighederne i regionen skyldes, at terroristgrupper ønsker en selvstændig stat.

Det har rettighedsgrupper for uighurer benægtet, men de siger, at de føler sig undertrykt af den kinesiske regerings restriktioner på deres religion og økonomisk diskriminering.

Fotos, der blev lagt ud på Kinas Twitter-lignende Weibo viste blod på kufferter og nedfaldne bygningsdele foran stationen.

Mange fotos blev fjernet fra internettet af censuren i Kina.

I 2009 blev Urumqi rystet af blodige sammenstød mellem uighurer og etniske han-kinesere, som udgør langt størstedelen af befolkningen. Næsten 200 mennesker blev dræbt.

Der har siden været relativt roligt i regionen, og Kina pumpede i en periode flere penge til det tilbagestående sydlige Xinjiang som en form for indrømmelse af økonomiske årsager til uroen. Men Beijing har nu anlagt en langt hårdere kurs.

En professor i økonomi i Beijing, Ilham Tohti, der har agiteret for flere rettigheder til uighurerne, blev anholdt i januar og står anklaget for separatisme. Professoren har blandt andet stillet spørgsmål ved den officielle version af et påstået uighurangreb i Beijing, hvor en bil brændte på ved Den Himmelske Freds Plads (Tiananmen).