Nyt studie viser at blodprøve kan forudsige Alzheimers

Ny metode kan føre til et gennembrud i kampen mod demens-sygdom, som omkring 50 millioner lever med.

Et nyt studie viser, at en blodprøve kan hjælpe med at forudsige Alzheimers. Forskere kalder opdagelsen for et potentiel gennembrud i bekæmpelsen af demenssygdommen.

Omkring 50 millioner mennesker på verdensplan lever med Alzheimers, som er en sygdom med en fremadskridende demens. På verdensplan udgør Alzheimers over halvdelen af alle demenstilfælde.

Der er forhåbninger om, at den nye metode vil føre til et gennembrud i kampen mod sygdommen.

Det antages af sygdommen skyldes en ophobning af proteiner i patientens hjerne. Enkelte af disse proteiner kan påvises i blodprøver.

Blodprøver kan vise, hvor koncentrerede de er, og dette er i studiet blevet anvendt til at diagnosticere sygdommen flere år før, de første symptomer viser sig.

I en artikel i tidsskriftet Nature Aging beskriver forskerne bag studiet, hvordan de har udviklet og valideret modeller af, hvor stor risiko et individ har for at udvikle sygdommen.

De har set på to vigtige proteiner i blodprøver fra over 550 patienter med mindre kognitive svækkelser. Studiet viste, at de med denne metoden kunne forudsige Alzheimers med 88 procents sikkerhed over en periode på fire år.

Resultatet regnes som lovende, ikke mindst fordi metoden er forholdsvis enkel og billig.

Forskningschefen ved Alzheimer's Society, Richard Oakley, siger, at den største udfordring er at kunne diagnostisere sygdommen tidligt nok til at kunne anvende eksperimentelle behandlingsformer.

– Hvis disse biomarkører kan forudse Alzheimers i større og mere forskelligartede grupper, så vil vi kunne opleve en revolution med hensyn til, hvordan vi tester nye medikamenter mod demens, siger han til nyhedsbureauet AFP.

Musaid Husain, professor i neurologi ved Oxfords universitet mener også, at studiet kan være et gennembrud.

– For første gang har vi en blodprøve som er god til at forudse risikoen for en senere udvikling af Alzheimers hos personer, som har milde kognitive symptomer, siger Husain, der ikke selv har været involveret i det nye studie.