Medier: Mand som dræbte 39 i Istanbul er usbeker

Tyrkiske dagblade skriver, at det var en 34-årig jihadist fra Usbekistan, der stod bag massakre i Istanbul.

Ifølge tyrkisk politi var det formentlig denne mand, der dræbte 39 diskoteksgæster i Istanbul nytårsnat. Tyrkiske medier siger, at det drejer sig om en 34-årig usbeker, der er en del af Islamisk Stat.
Ifølge tyrkisk politi var det formentlig denne mand, der dræbte 39 diskoteksgæster i Istanbul nytårsnat. Tyrkiske medier siger, at det drejer sig om en 34-årig usbeker, der er en del af Islamisk Stat.

Den mand, som skød og dræbte 39 mennesker på et diskotek i Istanbul nytårsnat, er blevet identificeret som en usbekisk jihadist fra Islamisk Stat (IS).

Det skriver tyrkiske medier søndag.

Der har været nogen forvirring om, hvem gerningsmanden er. Han er stadig på fri fod.

Det har blandt andet forlydt, at han var kirgiser eller uighurer fra Kina.

Men de tyrkiske efterretningstjenester og politiet har nu fastslået, at manden er en 34-årig usbeker, som er en del af en centralasiatisk IS-celle. Det skriver avisen Hürriyet og andre tyrkiske dagblade.

Hans dæknavn i IS er Ebu Muhammed Horasani, skriver medierne. Men der er ingen bekræftelse fra de tyrkiske myndigheder.

Det lykkedes ham at slippe væk, efter at han nytårsnat 01.15 trængte ind på diskoteket Reina i den tyrkiske storby. Her dræbte han 27 udlændinge og 12 tyrkere.

Trods en intens menneskejagt er det ikke lykkedes at finde manden. Men der er mange spekulationer om, at han fortsat befinder sig i Tyrkiet.

Tyrkisk politi offentliggjorde i den forløbne uge billeder af den formodede massemorder. Blandt andet en video, som han har optaget af sig selv med en selfiestang.

Den tidligere sovjetrepublik Usbekistan har slået hårdt ned militante islamister. Styret har været overvejende sekulært siden Sovjetunionens kollaps i 1991. Den mangeårige leder Islam Karimov døde i 2016.

IS-folk fra Centralasien, herunder Kirgistan og Usbekistan, og Ruslands muslimske regioner Dagestan og Tjetjenien menes at stå bag tre bombesprængninger og skudangreb i Istanbuls lufthavn i juni sidste år.

41 mennesker blev dræbt ved angrebet og 230 såret.

IS har taget skylden for angrebet på diskoteket i Istanbul. Det er første gang, at IS åbent tager skylden for et angreb i Tyrkiet. Men organisationen sættes i forbindelse med en række attentater i landet.