Manden bag Louvres glaspyramide er død i en alder af 102

Han blev kaldt mesteren af moderne arkitektur og hædret med alverdens priser. Torsdag døde Ieoh Ming Pei.

På dette billede fra juni 2006 ses I.M. Pei (til venstre) sammen med den daværende franske kulturminister, Renaud Donnedieu de Vabres, foran Peis kontroversielle hovedindgang til Louvre.
På dette billede fra juni 2006 ses I.M. Pei (til venstre) sammen med den daværende franske kulturminister, Renaud Donnedieu de Vabres, foran Peis kontroversielle hovedindgang til Louvre.

Den kinesiskfødte amerikanske arkitekt Ieoh Ming Pei – også kendt som I.M. Pei – er død 102 år. Han døde i New York natten til torsdag.

Det oplyser I.M. Peis søn Li Chung til The New York Times.

Mange af verdens mest omtalte bygningsværker udspringer fra I.M. Peis tegnebræt, og han blev gennem sine mange årtier som arkitekt dekoreret med en bred vifte af de største arkitektpriser.

Hans karriere tæller blandt andet bygninger som Bank of China Tower i Hong Kong, Four Seasons Hotel i New York og Museum for Moderne Kunst i den græske hovedstad, Athen.

I.M. Peis mest berømte – og mest kontroversielle – bygning må dog siges at være den 21 meter høje pyramide af glas og stål, som han i 1983 tegnede som hovedindgang til det berømte museum Louvre midt i Paris.

Glaspyramiden blev både kaldt klodset og forstyrrende, men helt forkert kan I.M. Pei alligevel ikke have ramt.

Samme år modtog han i hvert fald den meget prestigefulde Pritzkerpris, der af mange opfattes som arkitekternes Nobelpris.

Det var ellers ikke en karriere som verdensberømt arkitekt, familien forventede af I.M. Pei, da han kom til verden i Kina i 1917.

Han voksede op i Hongkong og Shanghai i en forretningsfamilie og kom til USA som ung for at uddanne sig fra nogle af landets fineste universiteter.

Derfra fik han opbygget sit eget firma, I.M. Pei & Partners, og blev siden kaldt mesteren af moderne arkitektur.

To af I. M. Peis fire børn er fulgt i farens fodspor og har i dag et arkitektfirma sammen.