Israel fratager arabiske borgere ret til selvbestemmelse

En kontroversiel lov, der er blevet vedtaget i Israel, bliver kritiseret for at være racistisk.

Israel har natten til torsdag vedtaget en kontroversiel lov, der slår fast, at kun jøder har ret til selvbestemmelse i landet.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Loven er blevet kaldt racistisk og på grænsen til apartheid af det arabiske mindretal i Israel.

Der har op til afstemningen været flere måneders ophedet politisk debat omkring loven.

Afstemningen, der blev indledt onsdag, varede mere end otte timer, og endte med at blive vedtaget med 62 stemmer for og 55 stemmer imod.

– Dette er et afgørende øjeblik for zionismen og den israelske stats historie, sagde premierminister Benjamin Netanyahu efter afstemningen.

Med den såkaldte "jødiske nationalstatslov" fratages det arabiske sprog sin titel som et officielt sprog i landet på linje med hebraisk.

I stedet får arabisk en "speciel status", der gør det muligt, at sproget fortsat kan anvendes i israelske institutioner.

Derudover bliver de jødiske bosættelser kategoriseret som værende i den nationale interesse.

Der lever omkring 1,8 millioner israelske arabere i landet. De udgør 20 procent af den israelske befolkning på i alt ni millioner mennesker.

Kritikere af loven mener, at den vil øge fremmedgørelsen af det arabiske mindretal.

– Jeg må i chok og sorg annoncere, at demokratiet er dødt, sagde Ahmed Tibi, der er arabisk politiker i Israel efter afstemningen.

Premierminister Netanyahu forsvarer dog loven.

– Vi vil fortsætte med at sikre borgerrettigheder i det israelske demokrati, men flertallet har også rettigheder, og flertallet bestemmer, sagde han inden afstemningen.

– Et flertal vil sikre, at vores stat fortsat er jødisk generationer frem.