Islamisk Stats kalifat skrumper ind i Irak og Syrien

På halvandet år har Islamisk Stat mistet en fjerdedel af det område, gruppen kontrollerede i Irak og Syrien.

Efter massive russiske bombardementer blev Islamisk Stat i foråret tvunget ud af byen Palmyra. Her vender indbyggere tilbage for at se, om deres hus stadig er intakt.
Efter massive russiske bombardementer blev Islamisk Stat i foråret tvunget ud af byen Palmyra. Her vender indbyggere tilbage for at se, om deres hus stadig er intakt.

Regeringshære og udenlandske kampfly har lagt stort pres på Islamisk Stat i Syrien og Irak. Den yderliggående gruppe har derfor måttet opgive en del af de byer og områder, den tidligere har kontrolleret.

I første halvdel af 2016 har Islamisk Stat mistet 12 procent af sit territorium, viser en analyse fra researchinstituttet IHS.

Bevægelsen kontrollerer dog stadig et område, der svarer til halvanden gange Danmarks størrelse.

Gruppen udråbte sit kalifat i Syrien og Irak i 2014 og indtog lynhurtigt store områder. Men i løbet af det seneste år har jihadisterne oplevet betydelige tilbageslag.

– I 2015 krympede Islamisk Stats kalifat med 12.800 kvadratkilometer til 78.000 kvadratkilometer, et nettotab på 14 procent, skriver IHS.

– I de første seks måneder af 2016 krympede det territorium igen med 12 procent. Per 4. juli kontrollerer Islamisk Stat omkring 68.300 kvadratkilometer i Irak og Syrien, lyder det i analysen.

I en tilsvarende analyse fra det amerikanske forsvarsministerium i maj hed det, at Islamisk Stat havde mistet omkring 45 procent af sit selvudråbte kalifat i Irak.

I Syrien var det mellem 16 og 20 procent af det territorium, gruppen kontrollerede, da den var på sit højeste.

I rapporten fra IHS er tabene af terræn ikke opgjort for hvert af de to lande, gruppen har etableret "kalifatet" i.

Tabet af land indebærer formentlig en risiko for, at Islamisk Stat vil forsøge at gennemføre storstilede angreb andre steder, hvor gruppen vil påføre så store tab som muligt. Sådan lyder advarslen fra IHS' senioranalytiker Columb Strack.

– I takt med, at Islamisk Stats kalifat bliver mindre, og det bliver tydeligere, at projektet vakler, vil gruppen omprioritere oprøret, siger han.

– Desværre forventer vi en stigning i masseangreb og sabotage af den økonomiske infrastruktur i hele Irak og Syrien og også længere væk, herunder i Europa, siger Strack.