FAKTA: De værste bushfires i Australien

Det er højsæson for skovbrande i Australien. I disse dage kæmper flere hundrede brandfolk mod flammerne.

Brande i naturen – de såkaldte bushfires – er en lige så naturlig del af Australien som regnvejr og solskin.

De mest ødelæggende bushfires opstår typisk efter en periode med høje temperaturer, lav luftfugtighed og kraftig vind. Fænomenet menes at have eksisteret i 60 millioner år på kontinentet.

Her et overblik over de værste bushfires: Navn, delstat(er), tidspunkt.

1. Black Saturday, Victoria, 7.-8. februar 2009

* Efter en usædvanlig tør sommer selvantændte krat, buske og skove i store områder af delstaten. 173 mennesker omkom og flere end 2000 boliger blev ødelagt.

2. Ash Wednesday, Victoria og South Australia, 16.-18. februar 1983

* Udbredt tørke, vindstød af stormstyrke, høje temperaturer og ringe luftfugtighed satte scenen for en række brande i de to delstater. Pyromaner var skyld i mange af brandene, der lynhurtigt bredte sig til boligområder i nærheden af storbyerne Melbourne og Adelaide. 75 personer omkom. Næsten 1900 hjem gik op i flammer.

3. Black Friday, Victoria, 13.-20. januar 1939

* Op til brandene var der tørke og mangel på vand. Velmenende lokale og kvægopdrættere forværrede katastrofens omfang. For at beskytte sig selv lavede de kontrollerede afbrændinger, der løb løbsk. I alt mistede 71 mennesker livet.

4. Black Tuesday, Tasmanien, 7. februar 1967

* På den sydlige del af øen blev der registreret omkring 80 forskellige brande. Ilden var tre kilometer fra øens største by, Hobart. 62 mennesker omkom og omkring 1300 boliger gik op i røg.

5. Gippsland-brandene og Black Sunday, Victoria 1. februar-10. marts 1926.

* Store dele af området Gippsland stod i brand i flere uger. Søndag 14. februar kulminerede det med 31 døde. Totalt omkom 60 mennesker.

Kilde: Australian Geographic