FAKTA: Danmark og EU-allierede vil dæmpe migration på fem måder

Danmark har sammen med syv andre EU-lande sendt et brev til EU-toppen, hvor man taler for at dæmpe migration.

Færre migranter skal søge mod EU. Og flere afviste asylansøgere skal sendes hjem.

Det er et af hovedbudskaberne i et fælles brev, som Danmark og syv andre EU-lande har sendt til EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, og EU-præsident, Charles Michel. Brevet er sendt forud for et EU-topmøde i Bruxelles i denne uge, og det viser ifølge statsminister Mette Frederiksen (S), at stadig flere EU-lande ønsker en grundlæggende løsning på udfordringen.

Her er hovedpunkterne i brevet. Det er ud over Danmark er underskrevet af Østrig, Grækenland, Estland, Letland, Litauen, Malta, og Slovakiet.

* Styrket kontrol med EU's ydre grænser:

De otte lande ønsker "udbredelse af infrastruktur" på EU's ydre grænser. Det kan betyde opførelse af grænsehegn med EU-tilskud. Det har Østrig og Grækenland talt for, og det støttes af Danmark, har udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) tidligere fastslået. Landene ønsker også øget overvågning af de ydre grænser fra luften.

Samtidig skal EU's grænse- og kystvagt, Frontex, "fuldt ud" påtage sig sin rolle i europæisk grænseforvaltning. Det vil ifølge de otte lande også indebære "Frontex foranstaltninger" i lande uden for EU. Formålet er at "forebygge og afsløre uautoriserede grænseovergange ved land- og søgrænser".

* Markant flere afviste asylansøgere skal sendes ud af EU:

Hvis ikke man har lovligt ophold i EU, skal man sendes tilbage til sit oprindelsesland. For at få aftaler med tredjelande bør EU bruge "alle værktøjer". Det vil sige både gulerod og kæp, når det gælder eksempelvis tredjelandes adgang til visum, handel og udviklingsmidler fra EU.

Ubegrundede asylansøgninger skal ifølge de otte lande "hurtigt" behandles og afvises. Frontex skal derefter stå for tilbagesendelserne.

* Nye partnerskaber med tredjelande

Danmark har længe fået kritik for forslaget om at oprette et modtagecenter i Rwanda. Det forslag indgår ikke direkte i brevet. Men de otte lande foreslår, at "udforske nye partnerskaber" og "opbygge kapacitet" på områderne asyl, grænseforvaltning og tilbagesendelser i relevante tredjelande langs de store migrationsruterne.

* Strammere adgang til visum

Ifølge de otte lande er det "afgørende", at visumpolitikken i udvalgte tredjelande "hurtigt" tilpasses for at reducere "potentialet for irregulære migrationsstrømme". I den forbindelse bør EU-kandidatlandene opfordres til at harmonisere visumpolitikken med EU, mener de otte lande.

* Oplysningskampagner mod migration

Brevunderskriverne ønsker desuden, at EU styrker oplysningen rettet mod "potentielle irregulære migranter". Det skal sikre, at de kender til farerne ved "irregulær passage af EU's ydre grænser".

Kilder: Brev fra Danmark, Østrig, Grækenland, Estland, Letland, Litauen, Malta, og Slovakiet.

/ritzau/