Europæiske højrefløjspartier kræver at EU nedlægges

Marine Le Pen og Geert Wilders var blandt deltagerne på møde med andre højrefløjspartier og -partiledere.

Franske Marine Le Pen, tjekkiske Tomio Okamura og hollandske Geert Wilders var lørdag til konference med andre EU- og indvandringskritiske partier i Prag.
Franske Marine Le Pen, tjekkiske Tomio Okamura og hollandske Geert Wilders var lørdag til konference med andre EU- og indvandringskritiske partier i Prag.

Det EU, der eksisterer i dag, skal nedlægges.

Sådan lyder opfordringen fra en forsamling af EU- og indvandringskritiske partier fra en række europæiske lande på et møde i Prag.

Partierne kalder sig selv for Bevægelsen for Nationernes og Frihedens Europa (MENF).

De blev inviteret til Prag af et af de nyere ansigter på den europæiske højrefløj: Det tjekkiske parti Frihed og Direkte Demokrati (SPD).

Partiet ledes af Tomio Okamura. Det blev grundlagt i 2015 og fik ved parlamentsvalget i oktober hver tiende stemme.

Blandt partierne var desuden franske Front National med Marine Le Pen i spidsen og hollandske Geert Wilders Frihedsparti.

– Bruxelles er en eksistentiel trussel mod vores nationer, sagde Wilders på mødet.

Også det regionale italienske parti Lega Nord og Østrigs Frihedspartiet var med. Partiet har netop dannet regering med det konservative parti ÖVP.

Frihedspartiets leder, Heinz-Christian Strache, understregede lørdag, at den nye regering ikke vil holde en afstemning om landets medlemskab af EU.

– Vi står ved EU, sagde han ifølge nyhedsbureauet AFP til fremmødte journalister, da han og den kommende kansler, Sebastian Kurz, løftede sløret for deres regeringsprogram.

– Men det betyder ikke, at vi ikke kan være kritiske over for EU.