EU-kilde: Kupforsøget i Tyrkiet er særdeles omfattende

Ifølge en kilde i EU med kendskab til Tyrkiet er det sandsynligt, at militæret overtager magten i landet.

Foto: TUMAY BERKIN
Kupforsøg i Tyrkiet
  Police officers stand guard near the Turkish military headquarters in Ankara, Turkey, July 15, 2016. REUTERS/Tumay Berkin TPX IMAGES OF THE DAY
Kupforsøg i Tyrkiet Police officers stand guard near the Turkish military headquarters in Ankara, Turkey, July 15, 2016. REUTERS/Tumay Berkin TPX IMAGES OF THE DAY

Kupforsøget i Tyrkiet har tyngde. Det er ikke bare begået af "et par oberster," siger en EU-kilde, der overvåger situationen i landet, som længe har været kandidat til EU-medlemskab.

– Det ligner et velorkestreret kup fra centrale personer i militæret. Ikke bare et par oberster, siger kilden ifølge Reuters.

– De har kontrol over lufthavne og det forventes, at de får kontrol over tv-stationer, sagde kilden til Reuters, kort før at den statslige tv-station TRT udsendte et militært dekret om militær undtagelsestilstand.

Kilden siger, at kupmagerne "kontrollerer adskillige strategiske områder i Istanbul".

– Når man tager kuppets omfang in mente, så er det svært at forestille sig, at de ikke vil lykkes, siger kilden.

En anden EU-diplomat siger til Reuters, at han var til en middag med en tyrkisk ambassadør, da mødet pludselig blev afbrudt af beskeder om, at der var et kup i gang.

EU's udenrigschef, Federica Mogherini, opfordrer til "tilbageholdenhed og respekt for de demokratiske institutioner" i Tyrkiet.

Hun tilføjer, at hun er i kontakt med EU's repræsentanter i Ankara.

– I konstant kontakt med EU-delegation i Ankara og Bruxelles fra Mongoliet, skriver Mogherini på Twitter.

Hun deltager i disse dage i det europæisk-asiatiske topmøde, der finder sted i Mongoliet.