EU-appel om øjeblikkelig våbenhvile i ukrainsk kampzone

EU's udenrigschef opfordrer til mindst tre dages pause i kampene omkring Debaltseve, så civile kan komme væk.

EU's udenrigschef, Federica Mogherini, opfordrer onsdag til en øjeblikkelig våbenhvile omkring den østukrainske by Debaltseve, hvor der har været voldsomme kampe de seneste dage.

Mogherini sender i en pressemeddelelse en appel til de krigende parter i området om at lægge våbnene i mindst tre dage, så det bliver muligt for civile at komme på afstand af kampene.

– De sammenstød, der er fremprovokeret af separatisternes fortsatte offensiv, især omkring Debaltseve, medfører betydelig menneskelig lidelse og underminerer alle forsøg på at finde en politisk løsning.

– Alt artilleri bør straks trækkes tilbage fra civile områder. Beboerne i Ukraines Donbass-region har svært ved at komme væk fra området, og den humanitære krise bliver stadig dramatisk forværret i årets koldeste tid, siger Mogherini.

Udenrigschefens appel kommer efter en tilsvarende opfordring fra Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, OSCE, der tirsdag appellerede om at give civile mulighed for at bringe sig i sikkerhed uden for Debaltseve.

Ifølge nyhedsbureauet AFP blev mindst 16 civile og fem ukrainske regeringssoldater tirsdag dræbt i voldsomme kampe i området, der er et strategisk vigtigt knudepunkt for jernbanetransport mellem de oprørskontrollerede områder Donetsk og Lugansk.

FN offentliggjorde tirsdag et skøn over det samlede antal dræbte, siden konflikten i Ukraine i april sidste år kostede de første menneskeliv. Ifølge FN var der tirsdag registreret mindst 5358 dræbte, hvoraf 224 er dræbt bare i de seneste tre uger.