Danske brandfolk får våd hjælp fra oven i Sverige

Natten til mandag har budt på regn i dele af Sverige, hvor antallet af naturbrande er faldet til 27.

En udbrændt skov i Ljusdal-området.
En udbrændt skov i Ljusdal-området.

FAKTA: Sådan bidrager Danmark i kampen mod skovbrande

Danske brandfolk har siden torsdag kæmpet mod svenske skovbrande i Lysdal-området i Gävleborgs län nord for Stockholm.

Her kan du få et overblik over den danske indsats:

* Torsdag 19. juli blev 27 brandfolk sendt til Sverige for at hjælpe med at bekæmpe skovbrande i Ljusdal nord for Stockholm.

* Enheden, der kaldes Team Alpha, ledes af sektionschef Martin Vendelbo fra Beredskabsstyrelsen.

* Planen var oprindelig, at holdet skulle være i aktion i tre dage. Men fredag 20. juli blev der truffet beslutning om at sende yderligere et hold afsted.

* Søndag aften ankom et afløserhold med 23 brandfolk til Sverige.

* Dette hold, der kaldes Team Alpha 2, skal afløse hovedparten af det første hold, hvoraf ni dog bliver tilbage, herunder sektionschefen.

* Mandag eftermiddag ankommer yderligere 28 danske brandfolk til Sverige. Dette hold kaldes Team Bravo.

* Mandag vil den samlede danske enhed i Sverige dermed tælle 60 personer.

* Bravo-holdet medbringer en række slukningskøretøjer, pumper, vandkanon, brandmandsdragter, røgdykkerudstyr og fødevareforsyninger.

* Alle udsendte er frivillige dels fra Beredskabsstyrelsen, dels fra de kommunale beredskaber.

Kilde: Beredskabsstyrelsen.

Antallet af naturbrande i Sverige er mandag faldet til 27. Det viser morgenens opdatering fra SOS Alarm, der driver 112 i Sverige.

Dermed følger udviklingen de seneste dages tendens, hvor antallet af naturbrande falder om natten. Søndag morgen var der 43.

I Ljusdal, hvor danske brandfolk har arbejdet i flere dage, er branden mandag morgen fortsat ude af kontrol, skriver tv-kanalen SVT på sin hjemmeside.

Ifølge SVT er situationen i området mere rolig, efter at brandfolk i nogle hjørner af branden har haft held med sit arbejde. Branden betragtes dog stadig som ude af kontrol, oplyser kommunen til SVT.

I løbet af natten har det regnet, men med det varme vejr i Sverige er regnen hurtigt tørret og fordampet, skriver SVT. Selv om flammerne igen er begyndt at sprede sig, sker det i et tempo, som brandfolkene har regnet ud på forhånd.

– I løbet af i dag vil der ske en udskiftning i personalet. Vi er 150-160 brandfolk, der arbejder i området inklusive politi- og militærfolk, siger Robert Strid, som leder den samlede indsats i området.

Det svenske beredskab har lavet indkvartering for de brandfolk, der er kommet til Sverige i netop Ljusdal.

Ifølge operativ chef i Beredskabsstyrelsen Lars Høj Schou er det andet hold af frivillige danske brandfolk ankommet til området søndag. Mandag morgen er 18 af de 27 brandfolk fra det første hold på vej hjem til Danmark. Det skriver han på det sociale medie Twitter.

Styringen med brandpersonalet i området er mandag overgået fra Ljusdal Kommune til områdets län – der svarer til et amt eller en region. Det oplyser lederen af Gävleborgs Län med titlen landshøvding, Per Bill, til det svenske nyhedsbureau TT.

– Jeg er både stolt og lidt rørt over den hjælp, som vi har fået. Det er næsten sådan, at engelsk er blevet hovedsproget i vores stab. Vi har blandt andet eksperter fra Australien og USA, siger Per Bill ifølge TT.

– Men man er jo stadig urolig. Jeg har aldrig set en brand så kraftfuld, siger landshøvdingen.