Civile evakueres fra belejret Aleppo

Flere familier forlader den belejrede by Aleppo via humanitære korridorer, meddeler statslige medier i Syrien.

Civile syrere vendte fredag tilbage til Bani Zeid, et kvarter i Aleppo som regeringsstyrkerne nu har taget kontrollen over.
Civile syrere vendte fredag tilbage til Bani Zeid, et kvarter i Aleppo som regeringsstyrkerne nu har taget kontrollen over.

Mange familier kunne lørdag forlade den østlige del af storbyen Aleppo i Syrien, som er belejret af oprørsgrupper.

Via en såkaldt humanitær korridor er de kommet over i den vestlige del af byen, der er under regeringsstyrkers kontrol, meddeler det statslige syriske nyhedsbureau, Sana.

En organisation, der følger udviklingen i Syrien, bekræfter, at et antal civile er kommet ud af den østlige del af byen.

Organisationen, Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder, kan foreløbig ikke bekræfte, hvor mange mennesker det drejer sig om.

Evakueringerne finder sted, 48 timer efter at Rusland meddelte, at der ville blive åbnet tre humanitære korridorer. Korridorerne skal sikre, at civile kan komme fra den belejrede, oprørskontrollerede del af byen til det område, regeringen kontrollerer.

Rusland, som er allieret med præsident Bashar al-Assads regime, tilføjede, at der også er åben passage for oprørere, der vil overgive sig.

USA har med forbehold budt skridtet velkommen. Washington har antydet, at planen kan være et forsøg på at fremtvinge en evakuering af civile og oprørsgrupper i byen, hvor op mod 300.000 mennesker har været fanget af en belejring i ugevis.

Amerikanske embedsmænd siger, at planen kan vær et forsøg på at affolke dele af Aleppo, så hæren kan indtage dem, mens syriske oprørere taler om en form for tvangsevakuering.

Syrisk tv viser billeder af snesevis af kvinder og børn, der ankom til bydelen Salaheddine. Derefter blev de civile kørt videre med busser og fragtet til modtagecentre, som myndighederne har etableret i den vestlige del af byen.

Nyhedsbureauet Sana skriver, at flere oprørere har lagt våbnene og overgivet sig.

Præsident Assad har tilbudt amnesti til oprørere, der overgiver sig inden for de kommende tre måneder.

Aleppo har siden 2012 været delt i en oprørskontrolleret del og en regeringskontrolleret del. Frontlinjen går gennem flere kvarterer, blandt andet Salaheddine-kvarteret.

Oprørernes side af byen har i praksis været under belejring fra regeringsstyrker siden 7. juli, da regeringsstyrker afskar den eneste tilbageværende forsyningsrute til de kvarterer, oprørerne kontrollerer.