Belgiske dommere afgør Puigdemont-sag om ti dage

Carles Puigdemont vil formentlig blive i Belgien til efter valget i Catalonien 21. december.

Carles Puigdemont ved om ti dage, om han skal udleveres til Spanien eller ej.
Carles Puigdemont ved om ti dage, om han skal udleveres til Spanien eller ej.

Belgiske dommere meddeler ifølge AFP, at de 14. december kommer med en afgørelse i sagen om eventuel udlevering af den catalanske separatistleder Carles Puigdemont.

Advokater for Puigdemont og for fire af hans tidligere ministre, som alle flygtede til Belgien i oktober, har i Belgien forklaret, at de ikke mente, at de vil få en retfærdig retssag i deres hjemland.

Puigdemont og hans catalanske regering blev afsat af Spaniens premierminister, Mariano Rajoy, efter at have erklæret Catalonien uafhængigt efter en forbudt folkeafstemning om løsrivelse 1. oktober.

Puigdemonts advokat sagde i weekenden, at hans klient vil blive i Belgien til efter valget i Catalonien 21. december.

Den 54-årige politiker, der stiller op som leder af grupperingen Junts per Catalunya, kan formentlig appellere de belgiske dommeres afgørelse i udleveringssagen.

Ved valget 21. december opstiller både fængslede og prominente medlemmer i eksil på valglister for catalanske løsrivelsespartier.

I sidste uge tog Puigdemont fat på sin valgkampagne. Her opfordrede han catalonierne til med valget at vise deres ønske om løsrivelse.

– Vi cataloniere har overfor verden demonstreret, at vi har kapaciteten og viljen til at blive en uafhængig stat. 21. december må vi stadfæste dette, sagde han.

Rajoy har kaldt til valg i Catalonien for at "genskabe normale tilstande".

Men Puigdemont sætter spørgsmålstegn ved, om myndighederne faktisk vil godkende et kommende valgresultat.

I Spanien risikerer Puigdemont og de andre flygtede eksministre flere års fængsel for blandt andet oprør, tilskyndelse til oprør og misbrug af offentlige midler.