Smag på verden til by night

store heddinge: Når sommerens anden udgave af Store Heddinge by Night løber af stabelen fredag 5. august, vil der være flere nyskabelser, der tilfører den traditionsrige begivenhed nye dimensioner. Som tidligere omtalt arrangeres der denne aften en stort anlagt vinfestival, og senest er der kommet en etnisk kulturaften med på programmet.

Det er Stevns Integrationsforening, der står begivenheden, som kaldes »Smag på verden – lyt til verden«. Mellem kl. 18 og 22 er alle velkomne indenfor på Tinghuset til en anderledes oplevelse.

– Vi vil gerne synliggøre de mange nye borgere, der er kommet til Stevns. De er ikke bare anonyme sagsakter, men levende mennesker, som gerne vil integreres i den stevnske hverdag. Derfor vil de gerne møde stevnsboerne, og her er by night en oplagt mulighed, siger Leif V. Nielsen, der har taget initiativ til arrangementet.

Han har overladt en række af de praktiske opgaver til Khalid Usmani, der har påtaget sig at koordinere arrangementet. Han stod også bag den persiske nytårsfest: Norooz, der løb af stabelen en lørdag i marts på Sundheds- og Frivillighedscentret i Hårlev. Her mødte en række mennesker – både danskere og herboende flygtninge – op og havde nogle festlige, livsbekræftende timer sammen.

Bortset fra, at det ikke er nytår nu, vil arrangementet på Tinghuset formentlig komme til at ligne Norooz-festen i Hårlev.

– Der vil være otte grupper af flygtninge, som hver især vil servere retter fra deres hjemegn. De har hver fået 400 kroner at købe mad for, og så går de i gang med at tilberede maden. Nogle af grupperne forbereder flere retter, så der bliver nok at smage på. Bagefter er det meningen, at publikum skal stemme om, hvilken af retterne de bedst kan lide, og vi har en præmie til vinderne, siger Leif V. Nielsen.

De otte egnsretter kommer fra Kurdistan, Syrien, Iran, Afghanistan, Pakistan, Eritrea, Somalia og Sudan.

Desuden vil lokale flygtninge fra Stevns spille musik fra deres hjemlande på originale instrumenter, og der vil derudover blive opført traditionelle danse.

Arrangementet har opnået økonomisk støtte fra følgende sponsorer: Blomsterpigen, Kop & Kande, Lions Club, Menu, Netto, Rotary Store Heddnge og Tinghuset. Pengene går ikke mindst til at finansiere indkøbet af råvarer til de mange egnsretter, som vil kunne smages på aftenen.

– Det betyder, at vi kan gennemføre arrangementet med fri entré og byde alle velkommen, siger Leif V. Nielsen.