En narkohund blev tirsdag formiddag sluppet løs blandt eleverne i ottende og niende årgang på Hotherskolen.
Den var på arbejde sammen med sin hundefører og betjente fra den forebyggende enhed hos Midt- og Vestsjællands Politi.
Hunden er trænet til at markere, hver gang dens skarpe næse reagerer på spor af stoffer. Det gjorde den nogle få gange tirsdag formiddag, forklarer politikommissær Benjamin Touré, der er leder af den forebyggende afdeling hos det lokale politi.
– Vi har været ude på en del skoler efterhånden. Det sker på baggrund af tip, og vi kan have nogle formodninger om, at vi kan finde nogle stoffer. Men mest af alt er det forebyggende. Vi møder op for at sende et signal om, at vi er her, og vi holder øje med tingene. Det var også tilfældet på Hotherskolen, siger han til DAGBLADET.
De få gange, hvor hunden gav udslag og markerede, blev eleven fra udskolingen på Hotherskolen taget til side. I ingen af tilfældende blev der dog fundet stoffer på eleven.
Fund af kniv
– Hundene har utroligt følsomme næser, og de kan lugte, hvis man blot har været i kontakt med nogen, der har haft stoffer på sig. Dermed være ikke sagt, at de elever, som hunden reagerede på har taget stoffer. Det er vigtigt at sige, forklarer politikommissæren:
På en elev, der blev taget til side, blev der fundet en kniv.
– Det er ikke vores vurdering, at vi havde at gøre med “en skidt knægt”. Men vi bliver nødt til at sigte ham for at tage kniv med i skole. Han kom med en forklaring om, at kniven og en hardball-pistol, som han også havde med, og som lå frit fremme på bordet, skulle bruges i et skoleprojekt, de var i gang med. Han havde dog ikke indhentet tilladelse til at medbringe kniven og pistolen, så vi blev nødt til at sigte ham for det. Sådan er reglerne, og ukendskab til reglerne er ikke en undskyldning, siger Benjamin Touré, der peger på, at drengen har fået en lærestreg, og det er “hvad det er”:
– Nu er han blevet sigtet og han får en bøde, men jeg vurderer ikke, at det er en sag, der får yderligere konsekvenser for eleven i forhold til skolebestyrelse og skoleledelse. Det er selvfølgelig ikke tilladt at medbringe kniv i skolen, men politiet vurderer, at det var rent og skært ukendskab til loven og ikke fordi, vi har at gøre med “en skidt knægt”.
Midt- og Vestsjællands Politi var på Hotherskolen i cirka halvanden time, og politiets enhed for forebyggelse var godt tilfredse med, at man ikke fandt stoffer.
– Vi synes det er rigtigt godt, at vi kommer ud over viser ansigt. Eleverne kan gå hjem og fortælle om deres oplevelse med deres forældre, og så kan alle få en snak om, hvorfor det ikke er klogt at tage stoffer, lyder budskabet fra politikommissæren.
Fokus på skolen
Der har den seneste tid været konstateret salg af stoffer ved p-pladserne ved Hårlev Bibliotek og ved Hotherskolen. Politiet også skredet til anholdelse og sigtelser så sent som i sidste uge i forhold til salg af stoffer ved p-pladsen foran biblioteket.
Artiklen fortsætter under billedet

Hos skoleledelsen på folkeskolen i Hårlev er man glade for, at politiet har fokus på problemet – og at de tirsdag kiggede forbi skolen til en forebyggende indsats.
Den eneste, der vidste, at de kom forbi denne dag, var viceskoleleder Thomas Bläske Vestergaard.
– Det er vigtigt at holde fokus på, hvordan vi kan forebygge, og det her var en forebyggende indsat for at være synlige i vores nærområde. Jeg er super glad for, at man ikke fandt nogle stoffer på skolen eller hos eleverne. Men vi og politiet ved, at der er et miljø i Hårlev for tiden, hvor der er et problem på nogle forskellige hotspots i byen. Blandt andet ved biblioteket og på p-pladsen ved skolen. Derfor er vi også gået ind i et tættere samarbejde med politiet, siger han til DAGBLADET, ligesom han peger på, at de også har indgået et tættere samarbejde med SSP i Faxe, hvor de forsøger at holde hinanden underrettede.
Gruppe af unge
Han peger på, at den gruppe af unge, der er bekymring omkring, er ikke elever fra Hotherskolen.
– Men det er vigtigt for os at være forebyggende og holde fokus på problemet, så der ikke bliver skabt link til eleverne på skolen, forklarer viceskolelederen, og henviser til, at det vigtigste værktøj er dialog.
Desuden er det vigtigt, at så mange voksne som muligt er opmærksomme på deres børn.
– Derfor holdt vi også et dialogmøde med forældrene fra syvende-, ottende- og niendeklasserne i aftes, hvor SSP-konsulenterne var med for at orientere om deres arbejde. Dette møde havde som sådan ikke noget med gårsdagens politi-aktion at gøre, da det var et møde, der var planlagt og inviteret til allerede for 14 dage siden. Men jeg orienterede da om, hvad der skete på skolen i går, og der blev spurgt ind til det. Men det var ikke det overordnede tema på mødet, siger Thomas Bläske Vestergaard.
Hvad kan man gøre?
Skolebestyrelsen er også begyndt at kigge ind i problemet.
– Èn af de måder man kan holde kontakten og dialogen til de unge i miljøerne, hvor stofferne florerer, det er eksempelvis ved at lave et korps af forældre a la Natteravnene, der kan være synlige, de steder, hvor man godt ved, de opholder sig. Det var også noget, der var oppe at vende på dialogmødet med forældrene tirsdag aften, konkluderer viceskolelederen på Hotherskolen.