Penge til 15 sjællandske byer

Foto: Fotograf Lars Skov

Holme Olstrup, Rønnede og Fårevejle Stationsby er blandt de 15 sjællandske småbyer, som får del i de 31,8 mio. kroner som Nordea-fonden i dag uddeler.

Mere end hver tredje af de 1300 små byer i Danmark har søgt puljen.

– Vi har sukket længe efter en naturlegeplads, og der er rigtig mange, der bliver ellevilde, når de hører, at nu får vi den, fortæller Maria Pedersen fra landsbyen Tybjerglille Bakker nord for Næstved.

– I dag har vi ikke rigtig noget samlingspunkt, så vi mødes ude på vejen eller i vores haver, når børnene skal lege, siger hun.

Landsbysamfundet Tybjerglille Bakker med 346 indbyggere er en af de 61 småbyer over hele landet, som har fået kontant økonomisk støtte til projekter, som kan samle lokalbefolkningen.

De 15 projekter i Region Sjælland

Rønnede: Etablering af en samlingsplads for både foreningsliv og enkeltstående aktiviteter. 997.500 kr. Gørlev: Park, der skal skabe rammerne for leg, natur og historie. 902.719 kr. Flakkebjerg: Etablering af udendørs samlingssted. 450.000 kr. Klint: Shelterplads, læringsområde med bede og plantekasser samt sandområde til leg. 140.000 kr. Fårevejle Stationsby: Mødested til arrangementer i medborgerhus samt sted til formidling af bosætning og opdyrkning af Lammefjorden. 547.091 kr. Rørby: Etablering af idræt- og aktivitetspark. 980.893 kr. Havnsø: Etablering af fitnessareal og petanquebane. 277.916 kr. Strøby: Opholds- og motionsplads i det fri. 973.965 kr. Ulstrup: Aktivitetsbase med naturlegeplads, grillhytte og shelter på Sønderstrand. 975.000 kr. Højby: Etablering af udendørs aktivitetsmiljø til motion og fællesskab. 710.814 kr. Magleby-Klippinge: Etablering af bytorv til sociale aktiviteter. 496.880 kr. Stubbekøbing: Klubhus til Guldborgsund Lystfiskerforening. 661.295 kr. Holme Olstrup: Etablering af udendørs aktivitetsplads til sociale og kulturelle aktiviteter. 400.000 kr. Tybjerg: Etablering af naturlegeplads. 470.000 kr. Sæby: Energirenovering af Sæby Gamle Skole, som udvikles til forsamlings- og aktivitetshus. 430.980 kr.

Kilde: Nordea-fonden

Overvældede over interessen

– Vores vision er at sætte fokus på det gode liv på landet, og vi oplever allerede, at flere børnefamilier flytter hertil, fortæller Maria Pedersen.

I alt har fonden modtaget mere end 513 ansøgninger fra 471 småbyer. Det svarer til, at samlet mere end hver tredje mindre bysamfund har søgt Her bor vi-puljen, og det får Nordea-fonden til at lægge ekstra otte mio. kroner oven i den 60 mio. kroner store pulje.

– Vi er overvældede og også overraskede over den store interesse. Samlet set har vi modtaget ansøgning fra mere end hver tredje landsby og mindre bysamfund i landet. Det understreger, den fornemmelse vi havde i forvejen: at de små bysamfund formår at løfte i flok for at realisere deres drømme, siger direktør Henrik Lehmann Andersen fra Nordea-fonden, der støtter gode liv.

Rygstød til fællesskaber

Nordea-fonden vil med puljen inspirere de mindre lokalsamfunds drivkræfter og give plads til de ofte oversete potentialer, som kan samle byen og dens beboere.

– Vi ser puljen som et økonomisk rygstød til de lokale ildsjæle. Mange steder har man foruden vores støtte selv rejst midler via kommunen, lokale indsamlinger og andre fonde, siger direktør Henrik Lehmann Andersen.

Projekter over hele landet

Ansøgningerne spænder vidt, men alligevel er der nogle klare tendenser. Aktivitetspladser, shelters og legepladser hitter, og der er mange stier, broer og multibaner blandt de 61 støttede projekter, som fordeler sig over hele landet. Flest småbyer i Syddanmark har fået støtte efterfulgt af Sjælland, Midtjylland, Nordjylland og Hovedstaden.

I alt uddeler Nordea-fonden 31,8 mio. kroner i denne anden og sidste uddelingsrunde.

Samlet set ender Nordea-fonden med at støtte 139 projekter med samlet 67,9 mio. kr.