Nye danske ord på stevnsk

Nye danske ord på stevnsk

Rikke

Provst Erhard Westenberg kan fortælle om flere alternative møder at udbrede det kristne budskab på. (Foto: Klaus Slavensky)

Dansk: Der er kommet 42 nye ord i Dansk Sprognævns opslagsordbog »Nye ord i dansk«, og Stevnsbladet har fundet nogle af disse frem og spurgt stevnske »fagfolk«, der beskæftiger sig med områder, som har berøring med disse nye ord, om hvilken betydning de har.

Driveingudstjeneste

Stevnsbladet har spurgt provst for Tryggevælde Provsti, Erhard Westenberg, om hvilken betydning han tror, at ordet ’drivein-gudstjeneste’ får for folks brug af og holdning til kirken?

– Driveingudstjeneste er opstået i en nødsituation, da kirkerne blev corona-lukket i påsken, og så var der opfindsomme præster, som fandt nye måder at nå ud med evangeliet, forklarer Erhard Westenberg, og fortsætter:

– For mange var det muligt at fastholde forholdet til kirken uden frygt for smitte, når man sad beskyttet i egen bil. Men jeg har ikke fantasi til at det bliver en permanent løsning. Man har jo haft det i mange år i USA, men vi kommer næppe op på de store tal til driveingudstjenester, som de har over there. Men det er en rigtig god idé, og det er godt at præster ikke bare læner sig tilbage med korslagte arme. For vi vil kæmpe med næb og kløer for at folkekirken aldrig lukkes, lyder det bestemt fra provst Westenberg.

Driveoutgudstjeneste

Erhard Westenberg fortæller, at der er opstået mange alternative måder at formidle det kristne budskab.

– Der har været streaming af gudstjenester, for vi skal naturligvis passe på smittefaren til alles bedste. Og derfor fordobler vi antallet af julegudstjenester i Tryggevælde Provsti, så folk har mulighed for at samles i kirken ved juletid, som de plejer.

Provsten nævner også, at en kreativ præst ved Kongsted Kirke i Rønnede lavede ’driveoutgudstjeneste’ og cyklede ud og holdt andagter i en Christiniavogn med organisten på ladet med en harmonika. Selv har han holdt gadeceremonier i Terslev sogn, så måske er ’driveoutgudstjenester’ det næste nye ord, som tilføjes Dansk Sprognævns opslagsordbog næste gang ordbogen opdateres.

Strøby Kirke

Provst Erhard Westenberg når også at oplyse, at der desværre heller ikke bliver julegudstjeneste i den lukkede Strøby Kirke i år, da den stadig er under renovering grundet skimmelsvamp. Strøby Kirke har været lukket i fem år, mens de kirkelige aktiviteter afholdes i den nærliggende Kirkelade i Strøby.

Hermed afsluttes serien om »Nye danske ord på stevnsk«.

sky