Ny generation af journalister

12 elever fra 6. klasse på Skelbæk Friskole har prøvet kræfter med journalistikken.

Eleverne fra 6. klasse på Skelbæk Friskole foran deres skoleblads-udstilling på Store Heddinge Bibliotek. (Foto: Klaus Slavensky)

Undervisning: I over en måned har 12 6. klasses elever arbejdet med medier og produceret deres egen lokalavis.

Skolebladet er et varieret kik ind i hvilke interesser der optager teenagere.

Mange historier

”Fordi det er sjovt at skrive sine egne tekster”, sådan lyder svaret fra Zander Christoffersen, der sammen med sine klassekammerater, hang kopier af deres skoleblad op på Store Heddinge Bibliotek.

Han har skrevet en kritisk artikel om pc-spils priser på de såkaldte skins. Et skin er betegnelsen for udseendet på den avatar (karakter), man spiller med i et onlinespil. I mange videospil kan man vælge, hvordan ens avatar skal se ud, og det er disse forskellige udseender, som kaldes for skins. Og disse skins koster ofte ekstra, selv om spillene kan være gratis.

Og spil optager også andre af de unge skribenter. Andreas Neiiendom skriver en informativ artikel om forskellige playstation-spil som bl.a. Nitendo, og Villads Flink har en reportage om hvordan Playstation 5 blev revet ned af hylderne.

Andre elever har taget en tur ud i verden. Således skriver Viktoria Mikkelsen om en tur til Tropical Island, og Asbjørn Habermann har været helt i Grønland, men Alvin Tryde Flink har lavet en reportage fra SHS svømmelejr. Han og flere andre har desuden gjort flittigt brug af faktabokse, så det lille skrift er fuld af faglig viden.

Det er ikke alle artikler, som er signeret, men der er spændende skriverier om tegneserien Black Panther, og en tur til Grækenland.

Vitus har kastet sig ud i politiske nyheder, og skriver personligt om utrygheden ved russernes krigstrusler.

Lærte en masse

Lærer Stina Birk Nielsen har været ”chefredaktør” på projektet, der er gået over 4 lektioner om ugen i faget dansk.

– Jeg har prøvet at lave avis med elever før, og de elsker det, fortæller hun og tilføjer, at det er en del af pensum.

– Vi brugte 14 dage på at forberede, og lærte alt om retteproces, stavekontrol og om mediegenre. Eleverne var vældig gode til at hjælpe hinanden, og nu kender de til rammerne for at skrive artikler, som vil kunne hjælpe dem til opgaver på de højere klassetrin, siger hun.

De unge journalister har også bedrevet graverjournalistik, som f.eks. Alvin, der med egne ord, er lidt af en maskin-nørd. Han researcher flittigt i fagblade om landbrugsmaskiner, og har begået en flot artikel om fritidslandbrug på Stevns.

Den samlede redaktion er ivrige i at fortælle om forløbet.

”Vi har lært om redskaber til en avis”. ”Vi har ledt efter kilder på bl.a. YouTube”. ”Og om hvordan man fanger læsernes opmærksomhed med overskrifter”. ”Nu kender vi også ’nyhedstrekanten’ om detaljer, uddybning og konklusion”. ”Og at overskriften er nøglen til teksten”.

Eleverne fortæller at de viste deres tekster til forældrene og fik feedback, og at de hjalp hinanden så teksterne ikke for lange eller kedelige.

Så det vil deres Udsendte tage lære af, og slutte her.

Udstillingen kan ses på Store Heddinge Bibliotek frem til påske.

sky