Læsebånd med bogklub, booktalk og forfatterbesøg

6. klasserne på Store Heddinge Skole fik besøg af forfatter Bo Skjoldborg som optakt til ’Projekt Læsebånd’, der skal styrke elevernes læselyst

Læsebånd med bogklub, booktalk og forfatterbesøg

Eleverne fra 3., 4., 5. og 6. klasse på Store Heddinge Skole var inviteret med, da forfatter Bo Skjoldborg besøgte skolen. (Foto: Rikke Michael Hansen)

Store Heddinge: Projekt Læsebånd, der har til formål at give børnene gode læseoplevelser som styrker deres læselyst, har eksisteret de seneste fire år, og alle årene har en børnebogsforfatter været med i opstarten.

Tilbage i 2019 kom Benny Bødker på besøg, året efter – hvor der som bekendt var corona, hvorfor ’besøget’ foregik online – var det med Nicole Boyle Rødtnæs, mens der sidste år besøg af Sandra Schwartz og LG Jensen.

Grundlæggende handler projektet om at få vækket børnenes nysgerrighed og at få dem til at stikke snuden i bøgerne. Og læsevejleder på Store Heddinge Skole, Jane Lundberg har flere gode eksempler fra de tidligere forløb.

– Der var for eksempel dengang, Benny Bødker var på besøg. Eleverne syntes, at han var sej med sin sorte læderjakke og kæder. Der var især én dreng, en lille rod, som ellers ikke gad at læse. Da Benny havde været på besøg, løb han over på biblioteket og lånte en af hans bøger – det var den om hende, der blev levende begravet på Assistens Kirkegården. Allerede dagen efter havde han læst hele bogen, fortæller Jane Lundberg.

– Og efter Benny Bødkers besøg blev samtlige af hans titler udlånt, både på biblioteket og på skolens plc, siger Ziska Szemes Lørup, der er børnebibliotekar fra Stevns Bibliotekerne.

Bo Skjoldborg læste udvalgte passager op fra nogle af sine børnebøger. (Foto: Rikke Michael Hansen)

Også torsdagens besøg, hvor forfatter Bo Skjoldborg, fik sat ’ild’ til nogle af de børn, som eller ikke plejer at vise interesse for læse-disciplinen. Læsevejlederen noterede sig med tilfredshed, at flere af drengene fra specialklassen havde stillet spørgsmål og gerne ville vide mere Bo Skjoldborg bøger. Og det er netop et af målene med Projekt Læsebånd: at få eleverne gjort nysgerrige, så de får lyst til at læse bøger.

Efter besøget vil der nu blive dannet mindre læseklubber, hvor eleverne i 6. klasse, bl.a. med hjælp fra samtalekort, kan tale sammen om de bøger, de læser og anbefaler bøger til hinanden.

– Med samtalekortene sikrer vi, at alle kommer til orde. Både dem, som godt kan lide at fortælle, og dem som ikke plejer at sige så meget. Et af samtalekortene er f.eks. med sætningen ”Denne bog fik mig til at føle…”. Det gør, at eleverne får talt om bogen på en anden måde, end de ellers ville have gjort, forklarer Ziska, som selvfølgelig har sørget for, at biblioteket i Store Heddinge har et godt udvalg af Bo Skjoldborgs bøger.

I skolen understøttes projektet med det daglige morgenlæsebånd, hvor eleverne hver morgen starter skoledagen med at læse i en bog efter eget valg.

rmh

(Foto: Rikke Michael Hansen)