Sammenlægning har været fordel

Foto: Jens Wollesen, Lene Berthelsen
Helmer Breindahl er formand for det sammenlagte menighedsråd Tersløse-Niløse-Skellebjerg. Han mener, at sammenlægningen har været en fordel. Foto: Jens Wollesen
Helmer Breindahl er formand for det sammenlagte menighedsråd Tersløse-Niløse-Skellebjerg. Han mener, at sammenlægningen har været en fordel. Foto: Jens Wollesen

I Sorø Kommune er der 17 kirker, men kun 14 menighedsråd.

To steder i kommunen har nabo-menighedsråd nemlig valgt at lægge sig sammen til en enhed.

I Dianalund-området skete det i 2008. Tersløse, Niløse og Skellebjerg gik sammen og efter en prøveperiode på fire år, blev sammenlægningen et faktum i 2012.

– Vi valgte det af praktiske årsager. I de mindre sogne bliver det sværere og sværere at finde kandidater, og da vi deler præster, giver det også færre møder for præsterne, siger formand for Tersløse-Niløse-Skellebjerg Menighedsråd, Helmer Breindahl, til Dagbladet og Sjællandske.

Han mener, at det har givet mange administrative fordele, når det gælder koordinering af udvalg og arrangementer samt fordeling af forskellig type gudstjeneste til de forskellige kirker.

Også formand for det i 2010 sammenlagte Slaglille-Fjenneslev Menighedsråd, Sonja Grangaard, ser fordele:

I kommunen er der en håndfuld sogne, der alle har under 500 folkekirkemedlemmer. Der er dog ingen af dem, der har planer om sammenlægning. Heller ikke i Alsted, hvor de i øjeblikket kører med et ikke-fuldtalligt menighedsråd:

– Så bliver man en stor gruppe, hvor der kan være risiko for at nogen, f.eks. Alsted, bliver glemt. Og alt efter hvor menighedsrådsmedlemmerne kommer fra, vil de nok kæmpe mest for egen kirke, så et stort sammenlagt menighedsråd kan godt give nogle gnidninger, siger formand for Alsted Menighedsråd, Jens Hansen til Sjællandske og Dagbladet.

Læs hele artiklen i Sjællandske og Dagbladet.