Debat: Kompasset bevaret uden styrmand

Nyt unge-team får kritik

Af Peter Finn Larsen, Søbakken 28, Sorø

Trods advarsler så tidligt som i januar 2022 ligger den kommunale økonomi i ruiner. En konsekvens af blandt andet den underbudgettering, der fandt sted op til kommunevalget i 2020 for at sikre det daværende borgerlige flertal endnu en periode.

En underbudgettering som selvfølgelig blev benægtet trods politiske advarsler. Budgettet dengang gik i balance den aften, det blev vedtaget.

Få måneder senere blev der råbt vagt i gevær. Der manglede penge, hvorfor der lidt teatralsk blev påpeget fra borgmesterkontoret, at vi er alle i samme båd”. Underforstået at de kommende besparelser ikke skulle medføre strid mellem udvalg eller politiske grupperinger.

Nu, et års tid senere, mangler der minimum 49 millioner kroner og brudte løfter venter forude.

Det kan ikke være en overraskelse. Ikke for borgmesteren og hans nærmeste.

Er det det, så bør der rettes kritiske øjne mod forvaltningen.

For det er vel næppe borgmesteren, der har forsømt at orientere kommunalbestyrelsen om de økonomiske fakta for at få et bredt politisk flertal bag budgettet for 2023. Det budget der nu ligger i ruiner.

Formanden for socialudvalget, den frafaldne danske folkepartist, Lars Schmidt, som først sprang fra rød til blå blok, siden skiftede til konservative for at blive en solid støtte under borgmesteren, glædede sig forleden over – ikke over at han i 2021 ifølge kommunens hjemmeside kunne hæve 630.000 kroner i vederlag, men at det er lykkedes at bevare det sociale initiativ, Kompasset, selv om hans område skal spare 20 millioner kroner.

Ros for det, men spørgsmålet er, hvad man skal bruge et kompas til, hvis der ikke er en styrmand på broen.

Ærlighed, ordentlighed og en sund økonomi.

Det var det konservative valgslogan for 15 måneder siden.

Mon det stadig er det?