Frivillige kræfter er klar til at give gamle ting nyt liv

Genbrug: Solrød har fået sin helt egen Repair Café, hvor 14 frivillige forsøger at redde ting og sager fra en tur på lossepladsen

Frivillige kræfter er klar til at give gamle ting nyt liv

Solrød: Der lyder et lille klik, en bordlampe lyser op i enden af lokalet, og så bliver der både jublet og klappet. Det lyder måske en kende mærkeligt at juble over den slags, men da lampen 20 minutter forinden kom i hænderne på Solrøds nye Repair Café, virkede den ikke, og den endte med at blive den første, af forhåbentlig mange genstande, som bliver reddet fra at ryge på lossepladsen.

Det er nemlig idéen med Repair Caféen, der lørdag formiddag slog dørene op for første gang i Solrød Bibliotek og Kulturhus, og det er også her de den sidste lørdag i hver måned vil sidde klar til at tage imod husholdningsapparater, tøj og en masse andet, der trænger til en kærlig hånd.

Bag Repair Caféen står 14 frivillige, der har forskellige kompetencer, men fælles for dem alle er, at de alle ønsker at reducere mængden af affald, gøre op med “brug og smid væk-kulturen” og bidrage til den grønne omstilling.

– Det handler om at gøre verdensmålene til hverdagsmål, siger Kirsten Svensson.

– Vi er i en tid, hvor der bliver færre ressourcer, så vi bliver nødt til at tænke lidt anderledes og ikke altid købe nyt, hvis noget går i stykker.

For et halvt år siden var hun sammen med en masse andre solrødborgere til et foredrag om bæredygtighed og verdensmål, og det var her, de blev introduceret for Repair Café for første gang. Det eksisteret i flere år i udlandet, og Danmark har flere frivillige udbredt idéen til en række kommuner.

Med dengang var også Lisa Melohn, og hun fortæller, at der var en gruppe, som hurtigt var klar til at føre idéen om en Repair Café i Solrød ud i livet, og i det seneste halve år har de holdt en række møder og workshops for at blive helt klar på, hvordan det skal foregå, og hun var derfor glad, da caféen endelig kunne åbne lørdag formiddag.

– Der ser ud til, at der er godt gang i caféen allerede, og der har allerede været flere forbi med ting, vi kan kigge på, så vi kan ikke klage over opbakningen, siger Lisa Melohn.

Hendes opgave i Repair Caféen er at tage sig om det administrative og sikre, at budskabet omkring tilbuddet kommer ud. Det er også en af grundene til, at de har valgt at holde til på biblioteket.

– Der er en masse trafik i forvejen, så vi håber, at folk lægger mærke til os, når vi er her, siger hun.

– Vi har også planer om, at slå caféen sammen med andre tilbud, og næste gang vi åbner, er det samtidig med, at der afholdes en stor tøjbytte-dag på biblioteket.

Lisa Melohn fortæller, at der stadig er plads til frivillige kræfter i Repair Caféen, som enten har mod på at reparere ting eller tage sig af den administrative del.

Allerede kort efter åbningen var der gang i reparationerne. Foto: Emil Kristensen
Det var ikke alle, der havde mulighed for at være med, men bag caféen står 14 frivillige. Foto: Emil Kristensen
Lise Melohn sammen med Morten Scheelsbeck, formand for kultur-, idræts- og fritidsudvalget, der fik lov til at klippe guirlanden. Foto: Emil Kristensen