Dødsstød til skrotvirksomhed i Korsør og Skælskør

Et enigt miljø-, plan- og landdistriktsudvalg i Slagelse kommune har sagt nej til en 10 meter høj støjmur og nedlagt et såkaldt § 14 forbud, så skrotvirksomheden HJM ikke længere kan udskibe skrot fra Korsør. Skrotdirektør kalder det synd for Korsør Havn. I Skælskør forsvinder ni arbejdspladser.

Det er slut med udskibning af larmende og støvende skrot fra virksomheden HJM ved siden af Glasværket.

Miljø-, plan- og landdistriktsudvalget medlemmer Jørgen Grüner (SF), formand, Anne Bjergvang (S), næstformand, Steen Olsen (S), Pernille Ivalo Frandsen (V) og Knud Vincents (V) har sent mandag i enighed sagt nej til at give Helsingør Jern & Metal A/S - HJM - byggetilladelse til at opføre en 10 meter høj støjmur omkring deres plads. En mur som er nødvendig, hvis de gældende støjkrav skal overholdes.

Med andre ord kan virksomheden altså ikke længere udskibe skrot fra deres plads i inderhavnen.

Udvalget begrunder beslutningen med, at de finder den 10 meter høje mur bestående af store betonstykker sat oven på hinanden for »bastant« i forhold til nabobyggeriet, ligesom politikerne ønsker en mere blød overgang rent æstetisk ind mod byen.

Ifølge planloven er der nu et år til at sørge for, at der udarbejdes en ny lokalplan for området.

- I den plan kan vi så få beskrevet præcis , hvad det er vi vil med området - herunder Glasværket., siger Jørgen Grüner til Sjællandske.

Han minder om, at en anden placering af skrotpladsen uden held har været forsøgt fundet i Korsør Havn, hvor en så markant betonmur måske bedre kunne være passet ind.

Virksomheden havde også søgt om at øge den årlige udskibning af skrot fra Korsør med 10.000 ton til 35.000 ton.

- Den sag har vi udskudt, da det ikke giver mening at behandle den, fordi vi har nedlagt §14-forbud mod byggeriet af en ny støjmur, siger Jørgen Grüner.

Både borgere, Glasværket og dets lejere har i meget lang tid klaget over støv- og støjgener fra skrotvirksomheden. En uafhængig støjmåling slog da også fast, at der var tale om massive overtrædelser af de gældende støjkrav, når skrotten blev håndteret og lastet på skibe. Derfor blev virksomheden af kommunen pålagt at komme med en støjhandleplan. Det var så muren, der altså nu er sagt nej til.

HJM blev i Korsør etableret i 2013, hvor den indgik en 10-årig lejekontrakt med Korsør Havn.

HJMs direktør Jesper Olsen vender kort før deadline tilbage på Sjællandskes henvendelse.

- Det er de få, der har super meget magt, der overdøver de mange, som faktisk synes, at vi gør et godt stykke arbejde og gerne vil have vores aktiviteter i havnen. Mange af dem bor jo ikke engang i nærheden af havnen, siger Jesper Olsen. Han finder det synd for Korsør Havn, at HJM nu skal væk,

- Vi skal nok finde et andet sted, der vil have os. Vi bliver også nødt til at flytte væk fra Skælskør, hvor vi beskæftiger ni mand med modtagelse og udklipning af skrot, siger Jesper Olsen.