Bymidten er så hyggelig, men…

Det er lørdag sidst på formiddagen. Solen skinner fra en skyfri himmel. Skælskørs bymidte tager sig næsten postkortagtig godt ud. Men hvordan har bymidten og brugerne af den? Sjællandske opsøger nogle svar i Algade med de stadig mange forskellige butikker. Gaden er ikke menesketom men heller ikke myldrende med besøgende til fods eller i bil.

Hos alle lyder der enslydende svar på, hvad det er, der kendetegner bymidten. »Den er SÅ hyggelig«. Skudsmålet efterfølges dog samtidig hos de fleste af en usikkerhed om fremtiden. Den syner mere svær for nogle end andre.

58-årige Lene Lund fra Eggeslevmagle med job hos Bähncke er hos Profil Optik for at hente sine solbriller.

– Jeg har boet mange steder, men jeg vender altid tilbage til Skælskør med dens hygge og dejlige havn. Byen trækker også mange til med alle de sociale arrangementer. Det er vigtigt for bymidten og vores forretningsdrivende. Jeg er optimist, hvis vi fortsætter med det, siger Lene Lund. Hun handler kun på nettet, hvis det er noget, hun ikke kan få i Skælskørs butikker.

Kunderådgiver hos Profil Optik Christa Christiansen oprindelig fra Vordingborg peger også på de mange aktiviteter, der trækker folk til Skælskør. Hun fremhæver Matadordagen som nytænkning og rigtig godt både at opleve og selv være med i, som hendes 9-årige søn var. Hun noterer, at det at drive forretning går op og ned.

– Vore fordel er jo, at stadig flere har behov for briller – andre forretninger har det givet mere svært, siger Christa Christiansen.

På modsatte side kommer der i tøjbutikken »Butik Mille« et ærligt svar fra indehaver Yvonne Nielsen, der i næsten syv år har haft butikken det nuværende sted. De første fire år længere oppe ad Algade.

– Det går den forkerte vej. Det kan jeg lige så godt være ærlig at sige. Ikke bare for min butik, men hele tøjbranchen har det svært, siger Yvonne Nielsen.

– Men jeg elsker min butik og vil gøre alt for at fortsætte. Jeg frygter allermest, at Skælskør ender med at se ud som Dalmose, der, da jeg var barn, var en sprudlende forretningsby, siger 58-årige Yvonne Nielsen, hvis våben mod butikslukning er god personlig kundeservice, der er svær at opnå i netbutikkerne,

Som en tilfældighed af de store, træder formand for Skælskør Erhvervsforening Pia Kimer ud af prøverummet i »Butik Mille« iført et par nye bukser.

Hun medgiver, at der skal kæmpes for butikkerne.

– Når en butik lukker, og man mangler dens varer, så tager man til en anden by, hvor risikoen så er, at også de andre indkøb gøres der, siger 55-årige Pia Kimer.

Han nævner den store detailhandelsundersøgelse for Korsør, Skælskør og Slagelse, der snart bliver offentliggjort. Heri er også handleplaner for, hvad der kan gøres, når butikker lukker .

Pia Kimer kæmper også mod rygter om forretningslukninger i Skælskør. Senest måtte indehaveren af »Gerts Radio & TV« skrive på Facebook, at der intet var i stadig flere rygter om, at den mere end 20 år gamle butik stod foran lukning.

Det er Thomas Petersen, der passer radio/tv-forretningen lørdag formiddag. Han bekræfter lukkerygterne, som både kunder kom med, og som han hørte rundt i byen.

– Jeg er udlært her i butikken, og hjælper lige i dag, så Gert kunne få en fridag. Skælskør er altså en skøn og dejlig by. Jeg er født og vokset op i den, og har i dag stiftet familie og bor her stadig. Jeg er opdraget til først og fremmest at handle lokalt. Hvis vi alle husker det, så ser fremtiden ikke så sort ud, siger 34-årige Thomas Petersen, der til daglig har job hos Bähncke.