Brian genforener krigens børn med deres fædre

Foto: Mie Neel, Thomas Holm Nielsen

Det anslås, at amerikanske soldater fik og efterlod omkring 100.000 børn under krigen i Vietnam. Slagelseanske Brian Hjort har i mere end 20 år arbejdet med at genforene børnene med deres fædre. Nu er der en bog på vej om hans liv og måske også en film.

Det var egentligt ikke meningen, at Brian Hjort overhovedet skulle have været i Vietnam dengang tilbage i 1992. Han tog fra Danmark for at rejse med rygsæk i Thailand, men allerede efter en uge i Bangkok begyndte han at kede sig. Så han søgte visum til at komme ind i det kommunistiske og dengang meget lukkede Vietnam, og det skulle ændre hans liv.

I dag mere end 20 år senere sidder han med kæmpe stak af billeder, avisudklip og personlige dokumenter foran sig. Bare et lille udsnit af den kæmpe mængde information han har samlet sammen i sit forsøg på at hjælpe de efterladte børn, som amerikanske soldater forlod, da krigen var slut. Amerasiater kalder man dem, halvt amerikanske halvt vietnamesiske og i Vietnam regnet for at være undermennesker.

– De fleste af dem er ludfattige og for det meste også opvokset alene eller på børnehjem, fortæller 43-årige Brian Hjort og fortsætter:

– Mødrene er sendt i koncentrationslejre eller slået ihjel. Der er også mange, der er flygtet og har efterladt børnene et andet sted. De kan sammenlignes med tyskertøserne, de har det bare meget værre, fortæller Brian Hjort, der er født og opvokset i Slagelse, men i dag bor i en lejlighed på Amager.

Læs hele historien i Sjællandske tirsdag