
Regeringens oplæg til finanslov er skidt nyt for familieejede virksomheder og forældre-drevne friskoler uden for de store byer.
Sådan lyder reaktionen fra Dansk Folkepartis finansordfører René Christensen og Venstres Morten Dahlin, der er næstformand i Folketingets beskæftigelsesudvalg, efter finansminister Nicolai Wammens præsentation af finansloven onsdag middag.
– Jeg synes, det ligner et angreb på provinsen. Man fjerner bredbåndspuljen, og man vil skære i støtten til friskoler med fem procent i ét hug. Det er altså et hårdt slag for de over 550 friskoler rundt om i landet, hvoraf mange i de senere år er blevet oprettet, fordi kommunen har lukket en landsbyskole, siger René Christensen.
Statsstøtten – også kaldet koblingsprocenten – ligger i dag på hvad der svarer til 76 procent af udgifterne til Folkeskolen. Den vil S-regeringen sænke til 71 procent.
René Christensen peger også på, at en pulje til at skoler kan hæve deres karaktergennemsnit og en pulje på 41 millioner til sundhedsplejerskebesøg i udsatte familier står til at blive fjernet.
– De 41 millioner kan lyde som småting. Men der er altså rigtig mange udsatte børnefamilier uden for de store byer. Hvis man som Mette Frederiksen ønsker at være børnenes statsminister, så kan man næsten ikke være det bekendt, siger han.
Ikke kønt
Også Morten Dahlin, der er kommunalpolitiker og bosat i Greve og valgt til Folketinget i Slagelse-kredsen, fremhæver bredbåndspuljen og mindre støtte til friskoler som områder, han mener, vil ramme provinsen hårdt.
– Man kan håbe, at De Radikale vil holde fast i deres løfte fra valgkampen om, at de ikke vil sænke støtten til friskolerne, siger Morten Dahlin.
Han mener dog, at det værste for Sjælland er udsigten til den varslede forhøjelse af arveafgiften. S-regeringen vil tilbageføre afgiften til 15 procent, som den var før VLAK-regeringen og DF satte den ned til de nuværende seks procent.
– En tredobling af arveafgiften vil ramme Sjælland særlig hårdt. Vi er den region i landet, hvor flest virksomheder er ejerledet eller familieejet, siger Dahlin med henvisning til en analyse fra Dansk Industri, der viser, at Region Sjælland er den region i landet med flest familieejede virksomheder. (se her.)
Han fortsætter:
– Min egen erfaring er, at det er de familie-ejede virksomheder, der tager flest lærlinge ind, det er dem, der sponsorerer det lokale foreningsliv og lokalsamfundet. Det er den helt forkerte vej at gå, siger han.
DI-Analyse af familie-virksomheder
Kilde: Dansk Industri
Positive takter
Der er dog også ting ved S-udspillet, som er godt, mener de to politikere.
René Christensen fremhæver flere penge til politiet, skattevæsnet og sundhedsområdet er ting, som Dansk Folkeparti er åbne over for.
Morten Dahlin fremhæver rønne initiativer som en milliard til grøn forskning som et positivt element ved udspillet.