Beklager dybt over for ung mor: Var fejlagtigt efterlyst i flere måneder

Slagelse Kommune efterlyste i sommer en udrejst mor, under påskud af at man ikke vidste, hvor hun befandt sig.

Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
  Vi skal have billeder fra historisk digitalt byrådsmøde, hvor borgmester John Dyrby Paulsen står i byrådssalen sammen med byrådssekretær og leder debatten mellem byrådsmedlemmer, der sidder hjemme ved deres computere og giver deres besyv med til debatten
Foto: Kenn Thomsen Vi skal have billeder fra historisk digitalt byrådsmøde, hvor borgmester John Dyrby Paulsen står i byrådssalen sammen med byrådssekretær og leder debatten mellem byrådsmedlemmer, der sidder hjemme ved deres computere og giver deres besyv med til debatten Sjællandske Medier

Man havde imidlertid allerede været i kontakt med kvindens mor og ambassaden. Samtidig glemte kommunen at aflyse en efterlysning, hvorfor Udbetaling Danmark nu har varslet ophør af den unge mors pension.

26-årige Katrine Jensen, der i dag er bosat i Stettin i Polen med sin få måneder gamle søn, flyttede i sommer fra Danmark, fordi hun forud for fødslen blev stillet en tvangsadoption i udsigt.

Siden har Slagelse Kommune slået på, at sagen er afsluttet, men alligevel har kommunen spøgt i kulissen ad flere ombæringer.

Nu må Vini Lindhardt, social- og projektchef med tidligere titel som børn- og ungedirektør, undskylde for anden gang på en måned.

I oktober kom det frem, at en sagsbehandler havde sendt brev om en forestående partshøring på baggrund af underretninger om sønnen. Selv om sagen teknisk set burde være lukket for flere måneder siden.

Og nu viser det sig, at Slagelse Kommune har glemt at orientere politiet om, at kvinden ikke længere bør være efterlyst.

– Det er fuldstændig vanvittigt. For det første har hun ikke begået noget strafbart. Hun er helt lovligt flyttet ud af Danmark, så det her minder om misbrug af beføjelser, siger den 26-årige mors advokat, Torben Kledal fra TK Advokater.

Beklager dybt

I sagen om partshøringen beklagede Slagelse Kommune fejlen. I den aktuelle sag lægger social- og projektchefen sig også fladt ned.

– Når vi som kommune er bekymret for et barn og ikke har kendskab til opholdssted, kontakter vi politiet. På det tidspunkt, det er kendt, hvor barnet befinder sig, skal vi igen kontakte politiet og få slettet en sådan anmeldelse. I den konkrete sag skulle det have været sket tilbage i juli, og det er fejlagtigt ikke sket, hvilket er dybt beklageligt. Slagelse Kommune har kontaktet såvel politiet som Udbetaling Danmark dags dato med henblik på at få rettet op på disse forhold, lyder det fra Vini Lindhardt onsdag.

Kommunen efterlyste kvinden den 7. juli og skulle have annulleret den få dage efter. Men det skete ikke.

Den fejl betyder, at kvinden, der er førtidspensionist, forleden fik et brev fra Udbetaling Danmark med overskriften: »Vi stopper udbetalingen af din førtidspension«.

– Politiet har oplyst, at de eftersøger dig, så du kan blive varetægtsfængslet. Vi har derfor stoppet udbetalingen af din førtidspension, lyder det i skrivelsen, der ikke unaturligt har vakt ængstelse i det lille polske hjem, hvor kvinden i dag ellers trives, såvel som hendes lille søn, som hun bor med, gør det.

– Hvis du bliver fængslet, får du automatisk udbetalt din førtidspension igen, når du bliver løsladt, er ordlyden endvidere.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra kvinden, men familiens partsrepræsentant, Lars Christensen, er dybt forarget.

– Det er endnu et svigt og fuldstændig ude af proportioner, hvad den kommune har gang i, mener han.

Ville presse hende hjem

Slagelse Kommune har efterlyst kvinden den 7. juli, fordi man angiveligt ikke vidste, hvor hun var.

Samme dag var man dog i kontakt med kvindens mor – den lille drengs mormor, Dorte Jensen – som oplyste, at hun var sammen med Katrine Jensen i Polen. Det fremgår af aktindsigt i kvindens sag, som Sjællandske er i besiddelse af.

Det fremgår samtidig, at man samme dag vel at mærke via ambassaden havde fået vished om, at kvinden var på et hospital i Stettin, ligesom forvaltningen, der var bekymret for moren og hendes baby, allerede havde taget kontakt til Udbetaling Danmark.

Ifølge familien for at se på økonomiske muligheder for at presse kvinden hjem til Danmark igen.

Samme dag, som kommunen efterlyser kvinden, skrives dette notat:

– Udbetaling Danmark har d.d. oplyst, at de har mulighed for at tilbageholde pensionsudbetalingen såfremt vedkommende er efterlyst. UDK skal have en skriftlig henvendelse fra politiet omkring dette. Ut. har rettet henvendelse til politiet, for at få dem til at sende dette til UDK, så pensionen tilbageholdes, lyder det.