Julerød forener de øldrikkende

Julerød fra Skands scorede højest, da der blev smagt på et udsnit af de lokale julebryg. Og så var der en af øllene, der stak af til Bahamas…

Julerød forener de øldrikkende

Julerød fra Skands scorede højest, da der blev smagt på et udsnit af de lokale julebryg. Og så var der en af øllene, der stak af til Bahamas...

Foto: Thomas Olsen

Smag og behag er som bekendt forskellig fra person til person. Også når det kommer til øl. Det stod hurtigt klart, da de fire panelmedlemmer i årets julebrygsmagning afgav deres dom over et lille udsnit af de mange juleøl, som sjællandske bryggerier har sendt i handlen.

Der blev smagt på fem øl – meget mere kan smagssansen ikke kapere på én gang – så denne ølsmagning er selvfølgelig ikke dækkende i forhold til udbuddet. Mange bryggerier har en hel palette bare med forskellige former for julebryg. Men smagningen giver forhåbentlig et billede af, hvad der falder i god jord hos helt almindelige “øldrikkere”. Nørderiet og de små detaljer overlader vi til eksperterne.

Anette Gundlach (forrest) og Benedicte Lorenzen smager og dufter. Foto: Thomas Olsen Foto: Thomas Olsen

En småbitter fra Herslev

Den første øl, som panelet – Anette Gundlach, Benedicte Lorenzen, Hans-Henrik Olsen og Kasper Frank – smager på er Økologisk Julebryg fra Herslev Bryghus.

– Den dufter af nisseøl. God, gammeldags nisseøl, man fik som barn. Det er et meget hyggeligt minde, smiler Benedicte, inden hun tager en tår af glasset.

– Bitterheden og maltsmagen er ret tydeligt, siger Hans-Henrik Olsen, og bakkes op af Anette:

– Jeg synes, den er lidt flad i smagen og har en ret markant bitterhed.

Hvor tre af paneldeltagerne giver Herslevs julebryg en lidt lunken modtagelse, glider den bedre ned hos Kasper.

– Den er frisk og god. Tit bliver juleøl overgjort – gør man ikke her. Man kan bare nyde den stille og roligt. Det er en moderne form for juleøl. Man kan drikke den til en forret og man kan nyde den uden mad. Det er en fordel, at den ikke er så kraftig og tung, siger han og giver den fem ud af de maksimale seks stjerner hver øl kan tildeles.

Anette svinger sig op på fire stjerner, mens Benedicte og Hans-Henrik giver den tre.

Julestemning i ølglasset. Foto: Thomas Olsen Foto: Thomas Olsen

Lakridsduft og hostesaft

Smag og behag er som bekendt forskellig i mange af livets aspekter – således også, når det gælder øl. Og ligesom en tjæretyk Guinness deler vandene, vil Braunsteins Julestjerne med sin markante duft og smag af anis og fennikel nok heller ikke finde fans alle steder – mens andre af samme grunde elsker den.

– Den er jo sort som natten – og dufter af lakrids, udbryder Benedicte og fortsætter.

– Den er fuldstændig anderledes end den anden. Jeg ved ikke, om jeg får en julefølelse af den. Egentlig smager den godt, men jeg kunne nok ikke drikke en hel. Den er meget intens, siger hun og ender på tre stjerner.

Anette roser etiketten, men er ikke meget for smagen, som ifølge hende domineres for meget af de tunge, lakridsagtige anis-noter. Hun ender på to stjerner.

Hans-Henrik er mere mild stemt.

– Den er lidt bitter og meget kraftig i smagen. Jeg synes, den er til fire stjerner, siger han.

Kasper er til gengæld ikke fan.

– Den har en flot farve og dufter godt. Men den smager af hostesaft. Jeg synes, lakrids- eller anissmagen er for dominerende, lyder hans vurdering, som følges af to stjerner.

Øldommere i aktion: Fra venstre Anette Gundlach, Benedicte Lorenzen, Hans-Henrik Olsen og Kasper Frank. Foto: Thomas Olsen Foto: Thomas Olsen

En, der samler

Kort efter hældes der Julerød fra Skands i glassene. Her er der masser af smag og godt tryk på alkoholprocenten. Men smagsmæssigt kommer man ikke lige så meget ud af én tangent, som tilfældet er med anissmagen i den foregående Julestjerne.

Alle i panelet roser øllen for den flotte bronzefarve og krydrede duft.

– Her er lidt mere sødme. Men den har stadig en lethed over sig, siger Hans-Henrik og nikker anerkendende.

– Den kan jeg godt se på et julebord. Den er ret sød i forhold til de andre. Men uden at det bliver for meget, siger Benedicte.

Kasper fremhæver den kraftige smag, og glæder sig over, at der ikke kommer nogle “fremmede” elementer ind over den:

– Det er en ærlig juleøl, smiler han.

– Ja, men det er heller ikke en, hvor jeg bliver overrasket, og tænker: Det har jeg ikke smagt før, siger Benedicte.

Anette stempler den som den bedste af de tre første øl.

– Den smager godt, men jeg synes, at den er for stærk. Jeg kunne nu godt se den sammen med en fed julefrokost, siger hun.

Panelet kvitterer med fire stjerner over hele linjen til Julerød.

Hans-Henrik Olsen i et koncentreret øjeblik. Foto: Thomas Olsen Foto: Thomas Olsen

Intet titelforsvar

Den fjerde øl i glasset er årets Vintage Julebryg fra Det Lille Bryggeri. Den var en absolut favorit hos sidste års smagepanel, men vinder i 2022 ikke helt samme anerkendelse – bortset fra hos Hans-Henrik:

– Jeg synes, den er til fem stjerner. Den er rigtig god – og jeg kan også drikke mere end en af den, tror jeg. I hvert fald til en julefrokost, hvor det søde og fyldige vil gå godt sammen med maden, vurderer han.

Kasper får associationer til honninghjerter og godkender den også med fire stjerner, mens tommelfingeren vendes nedad hos Benedicte.

– Den kan jeg ikke lide. Men det er den, der dufter mest, som den smager. Den er meget sød. Jeg er nede på to stjerner, siger hun.

– Måske skal man også lige vænne sig til, at der kommer en meget sød smag i forhold til de andre øl, der ikke har været så søde og julede, siger Anette og kravler i sin vurdering op på tre stjerner.

Trods små smagsmæssige uenigheder var der god stemning i panelet. Fra venstre er det Anette Gundlach, Benedicte Lorenzen, Hans-Henrik Olsen og Kasper Frank. Foto: Thomas Olsen Foto: Thomas Olsen

Når julemanden stikker af

Ingen jul uden en overraskelse, som Jesper Fårekylling bekendtgør hvert år om eftermiddagen den 24. december. Det samme gælder for årets juleølsmagere, som slutter af med en joker fra bryggeriet To Øl. Navnet på øllen er Santa Gose F&#%! It All med undertitlen “Santa gave up delivering presents this year. Instead he took a holiday to the Bahamas.”

Vi er da også med denne pastry sour-øl meget langt fra de mørke og traditionelle juleøl.

– Den falder helt uden for i forhold til de andre, og det giver ikke mening at sammenligne, siger Kasper – som ud fra kriteriet om at smage juleøl kun deler en enkel stjerne ud.

– Den smager ikke af øl, men den smager godt og har en god syrlighed. Sådan lidt henad ananasjuice, siger Anette og uddeler fire stjerner.

Benedicte mener, at man skal holde jul i Caribien for at få julestemning ud af den, men kan alligevel godt se dens berettigelse på en dansk decemberdag.

– Det er måske den, man drikker, når man har fået nok af and, øl og vin. Måske i juledagene den den 26.-27., hvor man har lyst til noget andet end alt det tunge. Jeg kunne godt kværne nogle stykker af dem på en sommerdag. Men det er ikke en juleøl, siger hun, og giver den fem stjerner.

Hans-Henrik lander på tre stjerner, og afslutter dermed dette års smagning af julebryg.

Der er som nævnt masser af andre sjællandske bryggerier og julebryg, vi kunne have smagt, men det er umuligt at komme igennem dem alle sammen på én gang. Så opfordringen herfra er selv at kaste sig over dem – på bryggeriernes hjemmesider, i butikker og supermarkeder – og prøve nogle forskellige af. Der er faktisk noget for enhver smag.

De fem kandidater

Herslev Økologisk Juleøl (red ale, 6 %)

Karakter: 15

Braunstein – Julestjerne (winter ale, 7,5 %)

Karakter: 11

Skands – Julerød (økologisk, belgisk inspireret julebryg, 9 %)

Karakter: 16

Det Lille Bryggeri – Vintage Julebryg (kraftig brun ale, 10,1 %)

Karakter: 14

To Øl – Santa Gose F&#%! It All (Pastry sour med tropisk frugt, 4 %)

Karakter: 13

Kasper Frank vurderer. Foto: Thomas Olsen Foto: Thomas Olsen
Benedicte Lorenzen vurderer skum og farve. Foto: Thomas Olsen Foto: Thomas Olsen