Anna fra Annas Fiskekasser jubler over legat

Da Anna Kirstine Borg fik at vide, at hun var udvalgt som modtager af Visas She’s Next legat, følte hun en ubeskrivelig lettelse.

Foto: Ida Buss Photography
Anna Kirstine Borg glæder sig til at udvikle sin virksomhed Annas Fiskekasser. Foto: Ida Buus

Glæden bobler ud af stemmen, når Anna Kirstine Borg fortæller om, hvad det betyder for hende, at hun har fået et legat på 10.000 euro, som en af tre kvindelige iværksættere i Danmark.

– Det er simpelthen så dejligt. De penge er et skønt skulderklap. Bankerne er virkelig svære at danse med, når man vil låne penge i disse tider, så med legatet kan jeg endelig komme videre med at udvikle min forretning.

Betalingsnetværket Visa står bag initiativet She's Next. Formålet med legatet er at skabe bedre forhold for kvindelige iværksættere. Nu har Visa truffet sit valg blandt ansøgerne, og her var Anna med sin virksomhed Annas Fiskekasser i Viby Sjælland så heldig at blive valgt som en af de tre legatmodtagere.

She's Next er et initiativ, Visa har lanceret med det formål at øge synligheden for kvindelige iværksættere og forbedre deres adgang til ekstern finansiering. I puljen er der tre legater på hver 10.000 euro samt et års personlig ekspertrådgivning via den globale finansieringsplatform IFundWomen.

Skånsomt fangede fisk

De fisk og skaldyr, som Annas Fiskekasser udbyder i sin onlineshop, fanges af små fiskekuttere – og det foregår uden at bruge trawl, der påvirker havbunden negativt. Fiskerne kan bruge stående net, som fiskene selv svømmer ind i, og der er tale om nøjagtigt udvalgte maskestørrelser, så bifangsterne reduceres.

– Min familie i Thy har fisket i generationer, så jeg har interessen og kærligheden til fiskeri med fra barndommen. Men jeg har valgt at satse på fiskeriet på en anden måde end den traditionelle, og da jeg fik at vide, at jeg havde fået legatet, følte jeg en stor anerkendelse. Endelig var der nogen, der forstod, hvad jeg ville med min forretning, fortæller Anna Kirstine Borg.

Der har været fiskeri i Anna Kirstine Borgs familie gennem generationer. Hun blev uddannet modedesigner, før hun fandt ud af, at hun er mere til fisk. Foto: Ida Buus

Rengøring og dans ved siden af

I slutningen af 2019 besluttede Anna Kirstine Borg at forfølge sin drøm og etablerede Annas Fiskekasser. Hun startede med en enkelt fryser i kælderen og salg til venner og bekendte med udgangspunkt i det kollektiv, hun boede i. For overhovedet at have penge til at købe de mest basale nødvendigheder for en lille virksomhed måtte hun tage rengøringsarbejde og arrangere danseundervisning ved siden af arbejdet med fiskekasserne.

I dag har Anna Kirstine Borg en lille produktion i Viby Sjælland, men virksomheden skulle meget gerne vokse sig større.

– Nu kan jeg for eksempel købe den lynhakker, jeg har gået og drømt om, så jeg kan komme i gang med at lave fiskefars i flere varianter. Og jeg vil bedre være i stand til at kunne slå til på tilbud om rabat ved at købe ind i store mængder og dermed opbygge et lager, så jeg kan imødekomme en større efterspørgsel.

Anna Kirstine Borg er oprindeligt uddannet modedesigner og har arbejdet med design af alt fra brudekjoler til teaterkostumer.

De tre modtagere af She's Next 2022-legaterne

Hey Planet, en fødevarevirksomhed, der har til formål at skabe lækre madprodukter ved hjælp af insektprotein.

Økonomista er et feministisk økonomimagasin, som har til formål at inspirere kvinder til at tage ansvar for deres økonomi og er et samlingspunkt for alle aspekter af ens økonomiske liv.

Annas Fiskekasser er en online webshop som ønsker at gøre det nemmere for alle at købe fisk og skaldyr på en måde, der skader miljøet mindst muligt.