Stor konference vender tilbage til Birkerød

Læring: Efter tre års pause holder Birkerød Gymnasium igen BIGMUN, der er en simuleret FN-konference med deltagelse af 24 skoler fra syv lande. Konferencen varer fem dage og starter den 22. februar.

Skoler fra syv lande deltager i stor konference

I 2014 var det blandt andre H.K.H. Kronprinsesse Mary, der åbnede den stort anlagte BIGMUN-konference på Birkerød Gymnasium. I år kommer Generalsekretær for Dansk Røde Kors, Anders Ladekarl og ambassadør Michael Zillmer-Johns, der også er forhenværende dansk ambassadør til NATO, og holder taler. Foto: Allan Nørregaard

Rudersdal: Birkerød Gymnasium glæder sig til den 22. februar. Her vender BIGMUN nemlig tilbage til gymnasiet.

– BIGMUN er uden sidestykker vores største event, der involverer størstedelen af skolen og som strækker sig over fem dage. BIGMUN er Skandinaviens største Model United Nations konference og samler gymnasieelever fra hele verden. I år får vi besøg af 24 skoler fra syv lande. Der kommer 230 deltagere udefra og 40 elever fra BG er med som FN-delegater. Derudover deltager 110 af vores elever samt flere lærere i forskellige roller og funktioner, fortæller rektor på Birkerød Gymnasium, Claus Campeotto.

Det er tre år siden, der sidst blev holdt BIGMUN på BG, da coronakrisen satte en stopper for større begivenheder.

– Vi glæder os enormt til at komme i gang. Ved åbningsceremonien den 22. februar får vi besøg af Generalsekretær for Røde Kors Anders Ladekarl samt ambassadør og forhenværende dansk ambassadør til NATO, Michael Zilmer-Johns. De vil begge holde taler, oplyser Claus Campeotto.

Årets tema er ”Power In Unity” og i løbet af konferencens fem dage vil eleverne agere FN-delegerede, og repræsenterer et fremmed land.

– Sammen vil eleverne sidde i diverse komiteer samt FN-råd. De vil debattere aktuelle emner, skrive resolutioner og stemme om disse i generalforsamlingen. Det er meget lærerigt, understreger Birkerød-rektoren.

Udover de danske elever kommer der også unge fra Tyskland, Kirgistan, Finland, Østrig og Tyrkiet samt fra en amerikansk skole i Saudi Arabien. Konferencen slutter den 26. februar.

Ukraine-årsdag markeres

Ved de forrige BIGMUN-konferencer har der hvert år også været en paneldebat. Som noget helt særligt i år kommer paneldebatten tirsdag den 23. februar til at tage udgangspunkt i årsdagen for Ruslands invasion i Ukraine.

Her vil gymnasiet få besøg af debattør Marie Krarup, antropolog og forsker Vera Skvirskaja, senioranalytiker ved tænketanken Europa Jacob Kaarsbo samt lektor ved Forsvarsakademiet Jørgen Meedom Staun. Sammen skal de diskutere forskellige problemstillinger angående krigen i Ukraine.

– Vi forventer en fantastisk uge fyldt med spændende debatter, og tankevækkende resolutioner skrevet af dygtige elever fra hele verden, slutter Claus Campeotto.