Seniorliv: Snakken går i ro-klubben

Hver onsdag og torsdag formiddag mødes op mod 60 pensionister i Birkerød Ro- og Kajakklub for at få god motion og hyggeligt samvær.

Seniorliv: Snakken går i ro-klubben

Hver onsdag og torsdag mødes en række seniorer i Birkerød Ro- og Kajakklub til træning og socialt samvær. Foto: Lars Sandager Ramlow

Foto: Lars Sandager Ramlow

Rudersdal: Stemningen er høj. Snakken går ivrigt. Det er torsdag formiddag, og godt 20 pensionister er mødt op i Birkerød Ro- og Kajakklub til senior-roning.

En af dem er 79-årige Jan Hansen, der tidligere har været viceinspektør på Toftevangskolen (Søholmskolen i dag, red.). Derudover kender mange ham måske som tidligere formand af Aktive Birkerød Seniorer gennem 10 år. I Birkerød Ro- og Kajakklub er han leder og instruktør for onsdagsholdet, men han er også i klubben denne torsdag:

– Jeg begyndte at ro i 2006, efter jeg var stoppet med at arbejde. Som pensionist ville jeg gerne holde mig i gang og have noget at lave om formiddagen, fortæller Jan Hansen.

Udover at ro dyrker han også tennis, gymnastik, cykling og vandreture.

Artiklen fortsætter under billedet…

Jan Hansen er leder for onsdagsholdet for seniorer. Han er i det hele taget meget aktiv og dyrker også cykling, tennis, gymnastik og vandreture. Foto: Lars Sandager Ramlow Foto: Lars Sandager Ramlow

– Senior-roning dyrker jeg blandt andet på grund af det gode samvær med mange hyggelige mennesker. Onsdag og torsdag ror vi altid med forskellige besætninger. Andre dage ror jeg med faste makkere, forklarer den tidligere viceinspektør, der fortsætter:

– Jeg nyder også at ro, fordi jeg er naturmenneske og fugleinteresseret. Jeg ror året rundt og ser blandt andet havørn, fiskeørn, isfugl og forskellige vandfugle.

80-årige Jette Vestergaard er meget på linje. Hun har tidligere arbejdet i it-branchen udover at hun i 30 år har været frivillig i Røde Kors og har stået i Røde Kors-forretningen i Birkerød:

– Jeg begyndte at ro i 2003, da min mand døde. Det er vigtigt, at holde sig i gang, og jeg ville gerne prøve noget, jeg aldrig havde prøvet før. Det blev så roning, og det har jeg været glad for.

Jette Vestergaard peger på, at roklubben har givet hende et nyt netværk, hvor man er aktive sammen, og hvor man også skal bruge hovedet og tænke sig om i forhold til vejret og vindretningen.

– Vi har et skønt fællesskab hernede, og snakken går både ude på vandet og bagefter, hvor vi samles til kaffe og lidt brød. Så bliver verdenssituationen lige vendt, lyder det med et smil fra Jette Vestergaard.

Artiklen fortsætter under billedet…

Humøret er højt i Birkerød Ro- og Kajakklub, hvor seniorerne samles til brød, kaffe og måske en lille skarp efter roningen. Foto: Jan-Erik Messmann

Hun brækkede benet på sin 80-års fødselsdag i november 2022, lige efter gæsterne var gået.

– Jeg blev opereret og begyndte så straks på genoptræning, inden jeg i januar begyndte at ro igen. Jeg kan slet ikke lade være. Normalt ror jeg ni gange om ugen i sommerhalvåret og fem gange om ugen i vinterperioden. Jeg ror vel omkring 2500 kilometer om året, oplyser Jette Vestergaard, der i samme åndedrag fortsætter:

– Mine børn er rigtig glade for, at jeg ror. De skal aldrig hjælpe mig. Jeg kan klare alting selv, fordi jeg er så aktiv. Det er vigtigt at holde både hoved og krop i gang, når man bliver ældre.

Artiklen fortsætter under billedet…

Jan-Erik Messmann (th) er styrmand på den første halvdel af turen. I Holte bytter han plads med Torben Gunge (blå kasket). Bag ham er det Jette Vestergaard, Ervin Birk og Anni Hansen. På broen er det Jens Erik Lund, der er leder og instruktør på torsdagsholdet. Foto: Lars Sandager Ramlow Foto: Lars Sandager Ramlow

78-årige Jens Erik Lund er tidligere psykolog. Han har roet siden 2013 og er i dag leder og instruktør for torsdagsholdet:

– I roning bevæger man hele kroppen. Arme, ryg og ben. Det sker uden at belaste knæene som ved løb eller boldspil. Derfor er det en rigtig god senior-aktivitet, siger Jens Erik Lund.

Også han fremhæver det sociale aspekt ved roningen:

Artiklen fortsætter under boksen…

Birkerød Ro- og Kajakklub

– Klubben er stiftet i 1949

– 230 medlemmer. Cirka halvdelen er inrigger-roere og halvdelen er kajakroere

– Medlemmerne ror på Furesø, Farum Sø, Bagsværd Sø og Lyngby Sø

– Klubben råder over flere forskellige bådtyper:

◦ 4’er med styrmand

◦ 2’er med styrmand

◦ Costalbåde med og uden styrmand, single, double og trible

◦ Havkajakker

– Klubben har romaskiner og robassin til vintertræning i klubhuset

– eRoning

– Inrigger Roskole

– Kajak Roskole

Interesserede kan læse mere på klubbens hjemmeside www.birkeroed-roklub.dk

– Du skal høre, hvordan snakken går hernede. Alt bliver vendt. Livet, døden, de irriterende skavanker, familielivet, dagligdagens pudsigheder og de mange projekter, som flere har gang i. Det behøver bestemt ikke være kedeligt at være pensionist, siger Jens Erik Lund.

Og det nikker Jan-Erik Messmann til. Han er 74 år, tidligere tv-vært og folketingspolitiker, og han har roet det meste af sit liv:

– Alle kan ro. Det er en herlig form for motion, og seniorholdene her onsdag og torsdag er blevet meget populære med godt 60 deltagere i alt. Og man behøver ikke ro ud på søen. Klubben har også romaskiner og et robassin, hvor man i rig grad kan få motioneret, forklarer Jan-Erik Messmann.

For at kunne ro skal man kunne svømme minimum 300 meter, og man skal først gennemgå et let kursus på roskolen enten i kajak eller i robåd, hvor man sidder tre eller fem sammen. Og så er det om bare at komme ud på Furesøen, Farum Sø, Vejlesø eller ned via Mølleåen til Lyngby og Bagsværd Sø, påpeger Jan-Erik Messmann.

Roskolen starter den 22 marts. Interesserede kan læse mere om Birkerød Ro- og Kajakklub på hjemmesiden: https://www.birkeroed-roklub.dk/

God tur, lyder det fra Jens Erik Lund, der selv ror tre gange om ugen i vinterperioden og fire gange om ugen i sommerhalvåret. Foto: Lars Sandager Ramlow Foto: Lars Sandager Ramlow